Határidőre lefedték a IX-es tározót

2012.06.12. 21:41

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. a megadott határidőre elvégezte a IX-es vörösiszap-tározó porszennyezést megakadályozó végleges lefedését – közölte a Veszprémi Bányakapitányság kedden. Káldi Zoltán bányakapitány tájékoztatása szerint a bányakapitányság kedden újabb ellenőrzést tartott az ajkai timföldgyár tározóinál, azt is megállapították, hogy a cég a IX-es és a sérült X-es tárolót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsüjének lefedését a határidő letelte előtt elvégezte.

A kiporzás végleges megszüntetésére előírt fedőréteg elhelyezését folytatták mindkét kazettánál. A tározótér felszíne az esős idő miatt erősen átázott, ez a munkagépek közlekedését akadályozza - közölte Káldi Zoltán. A Mal Zrt. a bányakapitányság által előírt napi jelentéseket folyamatosan leadja, ennek alapján nyomon követhető a munkálatok tényleges előrehaladása. Hozzátette: a hatóság továbbra is szigorúan ellenőrzi az előírt határidők betartását.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyező anyagot, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.