Újra magyar bélyeg lett a legszebb

2012.06.13. 17:40

A Magyar Posta Európa-bélyege idén is első helyezést ért el az Európa legszebb bélyegeit kereső PostEurop internetes közönségszavazáson, a második helyezett Törökország, a bronzérmes Horvátország lett, a szakmai díjat Oroszország kapta.

Az eredményt a Párizsi Filatéliai Fórum keretében hozták nyilvánosságra.

A Posta idei pályázata kétféle bélyegképet tartalmazott, amelyet Rozmann Ágnes grafikusművész tervezett. A főmotívum Magyarország online jele, a ".HU" felirat, amelyet az egyik bélyegképen a világörökség részét képező pannonhalmi apátság könyvtárának részletei, a másik bélyegképen - amely a díjat elnyerte - paprika és szőlő tölt meg tartalommal. A bélyegblokk-keretrajz baloldalán az apátság épülete, jobboldalán pedig a Balaton látképe látható.

Balra a díjnyertes verzió
Balra a díjnyertes verzió

A kisív ofszeteljárással, 100 ezer példányban készült a Pénzjegynyomdában.

A PostEurop (Európai Postaüzemeltetők Egyesülete) évente kínál lehetőséget arra, hogy tagjaik közös témában úgynevezett Európa-bélyeget bocsássanak ki. 2012-ben a bélyegek témája a látogatás volt.

A kétféle bélyegkép egy blokkban
A kétféle bélyegkép egy blokkban

Három éven keresztül egymás után a magyar bélyeg bizonyult a legszebbnek: 2008-ban csillagászat, 2009-ben levélírás, 2010-ben pedig gyermekkönyvek témakörben írták ki a versenyt. Tavaly a Magyar Posta által nevezett bélyeg a második helyezést érte el.

Jövőre a postai járművek témáját dolgozzák fel a kibocsátók.