Matolcsy: Sok tehetséges magyar tér majd vissza

2012.06.14. 08:56

2010 óta nem foglya a kormány az erős, döntően külföldi érdekcsoportoknak - írja a Heti Válaszban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. 2002 és 2010 között a bankok, az energiacégek, a közműcégek és az importáló gyógyszervállalatok érdekei határozták meg a kormány érdekeit - írja Matolcsy. Szerinte a lobbicsoportok mögött döntően külföldi üzleti szereplők álltak, de erős magyar szereplők is "benne voltak a partiban".

A miniszter szerint 2010 közepétől fordulat történt, azóta a korábbi lobbizók fizetnek, az addig megsarcoltak helyzete viszont javult. "Hitelre épülő fogyasztás helyett a megtakarításokra épülő beruházások felé megyünk, de közben több ezermilliárd forintos hitelbuborék pukkan szét: ezért nincs beruházási fordulat."

A gazdasági sikerekkel Matolcsy szerint mérsékeljük, majd megfordítjuk az agyelszívást és a "kézelszívást", sok tehetséges és képzett magyar tér vissza néhány év múlva a miniszter szerint , mint a kínai, indiai és koreai diplomások Amerikából.

Amerika régi és sikeres ösvényén járunk, szabadon, nem lobbik foglyaként - zárja írását Matolcsy, melynek apropója egyébként Edward Luce, a Financial Times tudósítójának Amerika hanyatlásáról szóló könyve.