no

Éledezik a Gyurcsányhiller

2012.06.16. 18:16
Nagy összeborulásról még nincs szó, de széles demokratikus összefogást sürget az MSZP, a DK, a Szolidaritás, a MÚOSZ és a Magyar Demokratikus Charta. Vagy kétszáz ember előtt emlékeztek beszédekkel, versekkel és Vágó István standupjával a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének rendezvényén az '56-os mártír szobránál, ahol VV Laci ügyelt a rendre. Gyurcsány arról beszélt, hogy Magyarországnak Horthyval és Kádárral is le kell számolnia.

„Miért pont a '44-es állapotot akarják visszaállítani, amikor az volt a XX. század egyik legrettenetesebb éve?” – kérdezte Vágó István a Vértanúk terén az 1958-ban kivégzett Nagy Imre bronzszobra előtt a Kossuth Lajos tér átalakításáról. A műsorvezető a beszédek között a nemzeti konzultáció bonyolult kérdéseit sorolta fel és fogalmazta át nagy derültséget keltve. (Például: „Akarja-e ön, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek?”)

A hallgatóság nagyrészt idősebb nőkből állt. A nagy melegre való tekintettel nem maradhatott el a nejlonzacskóból készített sapka.

02
Fotó: Huszti István

A beszédek között művészek szavalták el József Attila, Ady Endre és Faludy György verseit.

A helyszínt biztosító öltönyös férfiak között feltűnt VV Laci is, aki nemrég alapított pártot, és korábban határozottan kijelentette, hogy nincs köze a többi politikai formációhoz.

A volt miniszterelnök Molnár Csabával érkezett meg az igazi gyurcsányista szuperbuliba. A megemlékezésen a színpad mögött ott volt többek között Vadai Ágnes, Szabó Zoltán, Vitányi Iván, Gréczy Zsolt, Bauer Tamás és Dániel Péter, de a hallgatók között felbukkant több szocialista politikus is, mint például Lendvai Ildikó, Horváth Csaba és Steiner Pál. Bár az Index hétfőn arról írt, hogy Gyurcsány és Hiller a pártszakadás óta először mutatkozik most együtt nyilvánosan, egy kurta köszönésnél több szót nem is igazán váltottak. Nagy összeborulás tehát még nem volt, de látszik a szándék az együttműködésre.

01
Fotó: Huszti István

Elsőként Mécs Imre 56-os halálraítélt, az SZDSZ egyik alapítója beszélt, aki 23 éve Nagy Imre újratemetésén is felszólalt. Kádárt gyáva és sunyi moszkovita ágensként emlegette. A 79 éves politikus erősen bírálta a Kádár-rendszert, bár a nyelve meg-megbicsaklott a nagy hőségben.

Gyurcsány Ferenc az alkalomhoz illően hosszú, bonyolult mondatokban szólt arról, hogy nemcsak a Horthy-kultusszal, hanem a Kádár-korra alapozott mitológiákkal is le kell számolni. A Demokratikus Koalíció elnöke arról is beszélt, hogy amíg Orbán 1989-es beszédében az akkori ifjúságénak érezte a hatodik koporsót, most saját maga ácsol új koporsót a külföldre költöző ifjúságnak.

03
Fotó: Huszti István

A volt miniszterelnök szerint eljött az ideje a demokratikus ellenzék összefogásának, és félre kell tenni a személyes sérelmeket. „Félre a kevélységgel, a kivagyisággal és az önzéssel!” – mondta Gyurcsány, és megkért mindenkit, hogy ne az egója hajtsa őket az ellenzékben.

Gyurcsány meg sem várta Hiller István beszédét, ráadásul nagyon hirtelen hagyta el a helyszínt: épp a szobor mögött beszélgetett az ismerőseivel, amikor néhány méterre megállt Molnár Csaba egy autóval, Gyurcsány pedig odasietett, bepattant, és már el is rajtoltak. Barátai pedig csak nevettek, hogy eközben még annyit sem mondott, hogy hello.

Később Hiller István jóval egyszerűbb mondatokkal fejezte ki azt, hogy ha Nagy Imre szobra nem bronzból lenne, biztosan elfordítaná a fejét a Kossuth tér felől, ahol a Fidesz most annak a Tisza Istvánnak akar szobrot állítani, aki nem szerette a magyar progressziót. Leszögezte, hogy nem akarja, hogy gróf Tisza Istvánnak szobra legyen a Parlament előtt.

04
Fotó: Huszti István

„A harmadik magyar köztársaságot kivégezték” – vélte Hiller István, majd hozzátette: ezért kell összefogni mindenkivel, aki demokrata. „Azokra gondoljunk, akik velünk vannak, de nincsenek itt, mert félnek” – mondta Hiller, bár nem részletezte, hogy melyik politikai erőre gondolt.

A megemlékezés végén felhangzott az Örömóda, és mindenki örült, hogy visszahúzódhat az árnyékba.