Igyunk sokat, hagyjuk a nagybevásárlást!

2012.06.17. 10:01 Módosítva: 2012.06.17. 15:46
A hőség miatt vasárnap még csak kilenc megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, hétfőn az egész ország narancssárga lesz.

A napi középhőmérséklet vasárnap tartósan 25 fok felett alakult Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Pest megyében. A Balaton Siófoknál 23 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

A jövő hét első napjaiban 33–35 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, és várhatóan éjszaka sem lesz 15–20 foknál hidegebb. Így a napi középhőmérsékletek a 25, de akár a 27 fokot is meghaladhatják, vagyis a jövő héten is számítani lehet arra, hogy a hőség miatt egyes területekre veszélyjelző figyelmeztetést adjon ki a meteorológiai szolgálat.

Győrfi intelmei

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat – köztük a nagybevásárlást – inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Utóbbi ellen akár bevizezett sapka viselését javasolják. A napon való tartózkodás során magas faktorszámú bőrvédő készítmények használata is elengedhetetlen.

Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot. A kisgyermekek teste könnyen lehűl, de könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés jelentkezhet náluk.

A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Még klimatizált autókban is kisebb a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.