Néhány rosszullétekhez riasztották a mentőket a hőségben

2012.06.17. 19:41

A nagy meleg miatt vasárnap néhány rosszulléthez riasztották a mentőket, de alapvetően nyugodtan telt a nap – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közlése szerint a nagy hőséghez képest átlagos volt a mentőszolgálat vasárnapi forgalma. A fővárosban nyolc-tíz ember lett rosszul a nagy melegben, de ez nem számít kirívóan soknak – tette hozzá. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy a hétvégi napon aki tehette, nyilván kerülte a kint tartózkodást, hétfőn viszont erre sokaknak nem lesz lehetőségük, ezért a mentőszolgálatnál is mozgalmasabb napra készülnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: vasárnap nem dőltek meg a napi melegrekordok. A hőség viszont folytatódik, emiatt hétfőre már az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet országszerte tartósan 25 Celsius-fok felett alakul majd. Emellett a meteorológiai szolgálat honlapja szerint hétfőn már az UV-B sugárzás átlaga is az extrém szint felett alakulhat, vagyis a napon már negyedóra alatt le lehet égni.

Az Országos Mentőszolgálat vasárnap a hőség elleni óvintézkedésekre figyelmeztetett. Győrfi Pál korábban azt mondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat, köztük a nagybevásárlást, inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot.