Életfogytiglan egy egri fegyveres rablónak

2012.06.20. 16:36
Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki egy fegyveres rablást elkövető férfira mint erőszakos, többszörös visszaesőre az úgynevezett három csapás törvény alapján szerdán, első fokon az Egri Törvényszék.

Az elsőrendű vádlott Csiki Csabát rablás, személyes szabadság két rendbeli megsértése és lopás miatt marasztalta el a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ügy másodrendű vádlottját, Kanalas Gusztávot, a bűncselekmények értelmi szerzőjét rablás és lopás miatt 11 év fegyházra ítélte a bíróság, a harmadrendű vádlott, Szabó Szabolcs pedig 8 év fegyházat kapott rablásért és lopásért; az utóbbit bűnsegédként követte el. A másod- és a harmadrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, miközben esetükben az ügyészség súlyosbítást kér.

A három gyöngyösi, illetve Gyöngyös környéki férfi egy használtcikk-kereskedőt és egyikük rokonát rabolta ki, illetve lopta meg. A fegyveres rablás során 390 ezer forintnyi értéket, a későbbi betöréskor pedig több mint 3 millió forintot zsákmányoltak.

A vád szerint a másodrendű vádlott, a gyöngyösi Kanalas Gusztáv ötlete volt, hogy rabolják ki az Atkáron élő kereskedőt. Tavaly február 11-én este Kanalas átadott egy gázfegyvert és egy sísapkát Csiki Csabának, és autójával elvitte Csikit, valamint a harmadrendű vádlottat áldozatuk atkári házához. Szabó Szabolcs feladata az őrködés volt.

A rablókat megzavarta a kereskedő élettársa és a kisfia; Csiki Csaba ekkor lefogta az asszonyt, a halántékához szegezte a fegyvert, azzal fenyegetve a nő jelenlévő tizenegy éves kisfiát, hogy lelövi az anyját, ha nem adják elő az értékeket. A fenyegetés nyomatékosítására a levegőbe lőtt. Miután megkapta a készpénzt, az arany ékszereket és a mobiltelefonokat, bezárta a nőt és a gyereket a pincébe, s értesítették Kanalas Gusztávot, aki autóval értük ment.

Másnap - ugyancsak Kanalas tippjére - egy gyöngyösi rokonuk házába törtek be. Kanalas Gusztáv ekkor sem vett részt közvetlenül a bűncselekmény kivitelezésében, ám közben folyamatosan informálta bűntársait arról, hogy a sértettek várhatóan mikor indulnak haza. Végül a betörők több mint hárommillió forint értékű zsákmánnyal távoztak.

A vádlottak, akik más bűncselekmények miatt valamennyien szabadságvesztés büntetésüket töltik, ellentmondó vallomásokat tettek, részben tagadták, részben elismerték bűnösségüket.