Virágládákkal blokkolnák a száguldást Érden

2012.06.21. 15:01

Azért nem tudja teljesíteni az önkormányzat az érdi Földmunkás utca átalakítása miatt tiltakozó lakók kérését arról, hogy forgalomcsillapítókat is építsenek a kiszélesítésre és leaszfaltozásra váró útra, mert a magyar szabvány ezt nem teszi lehetővé, mondta T. Mészáros András érdi polgármester. Hangsúlyozta: a városvezetést lesújtotta a Szövő utcai tragikus baleset híre, és az önkormányzat minden tőle telhető segítséget megad a gyászoló családnak.

Ahogy megírtuk, néhány héttel a három hónapos ikerpár halálát okozó Szövő utcai baleset előtt az érdi Földmunkás utca lakói számára lakossági fórumot hívtak össze a közeledő beruházás megvitatására. Ekkor a balesetveszélyre hivatkozva többen sérelmezték, hogy nyílegyenes, csillapítás nélküli pálya jön létre a kisforgalmú városszéli utcában.

A polgármester szerint ezen a lakossági fórumon nagyon eldurvult a hangvétel, ő körülbelül egy óra után el is ment, mert úgy látta, hogy nem lehet értelmes párbeszédet folytatni. T. Mészáros András a város későbbi élete szempontjából az utolsó ötven év legfontosabb fejlesztésének nevezte a 30 milliárdos csatornafejlesztési pályázatot, amelynek most „a kellős közepén vannak”, és amelynek része a Földmunkás utcai beruházás is. Szerinte a többség érdeke az, hogy a keresztutcák jól megközelíthetőek legyenek, és ehhez szükség van olyan mentesítő gerincútra, mint amilyen a Földmunkás utcából lesz.

A magyar szabvány nem teszi lehetővé, hogy olyan úton, amely gyűjtőútnak minősül, és amelyen közösségi közlekedés is lehet, fekvőrendőröket helyezzenek ki, magyarázta. Megjegyezte, hogy Érden egyébként sokan pont amiatt tiltakoznak, hogy a városban  nagyon sok helyen 30 km-es sebességkorlátozás van. Arra a kérdésre, hogy a Földmunkás utcában is volna-e lehetőség ilyen sebességkorlátozás bevezetésére, a polgármester azt válaszolta: „akkor kell majd átmenni a hídon, ha ott vagyunk a híd lábánál”. Egyébként a 30 kilométeres tábla kitétele nem ütközik akadályba, amíg nincs közösségi közlekedés, tette hozzá.

Van egy másik lehetőség is a polgármester szerint, erről tárgyaltak már, sőt, árajánlatot is kértek. Ez az lenne, hogy olyan nagy virágládákat helyeznek ki, amelyek arra kényszerítik az autósokat, hogy ne vágtassanak egyenesen, az irányváltás lelassítaná őket. Ezt a technikát már több másik helyen alkalmazzák Érden, és T. Mészáros András szerint bevált.

„A biztonságot meg fogjuk teremteni, csak nem biztos, hogy úgy, ahogy a tiltakozó lakosok kérik” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy mivel ellentétes érdekekről van szó, nem lehet olyan megoldást találni, ami mindenkinek kielégítő, ugyanakkor a Földmunkás utat úgy szeretnék megépíteni, hogy minél több ember elégedett legyen.

A polgármester megjegyezte, hogy a Földmunkás utca mintegy 2,5-3 kilométerre van a Szövő utcától, ahol a három hónapos ikerpár halálát okozó baleset történt. A két helyszín szerinte csak annyiban függ össze, hogy mindkettő Érden van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport