WB-ítélet: valamennyi vádlott 2 év 8 hónapot kapott

2012.06.27. 10:15 Módosítva: 2012.06.27. 15:17
A tavaly január 15-én a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében a hely egyik bérbeadóját, a rendezvény szervezőit és a biztonsági személyzet vezetőjét is felelősnek találta a bíróság: mind a négyen két év nyolc hónap letöltendő fogházbüntetést kaptak és két évre eltiltották őket foglalkozásuktól. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védők felmentésért fellebbeztek.

Szerda délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon 2 év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte a West Balkán-ügy négy vádlottját, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért. Mindannyiukat két évre eltiltották a foglalkozásuktól.  Az ítélet szerint Szalontay Győzőnek, a West-Balkán egyik tulajdonosának és ügyvezetőjének, Kecskés Tamásnak és Csanádi Józsefnek, a bulit rendező Noise Night Life szervezőinek és Hranek Istvánnak, a biztonsági őrök vezetőjének is le kell töltenie a büntetését.

Balról Szalontay Győző, a West-Balkán egyik ügyvezetője, Kecskés Tamás és Csanád József, a bulit rendező Noise Night Life szervezői
Balról Szalontay Győző, a West-Balkán egyik ügyvezetője, Kecskés Tamás és Csanád József, a bulit rendező Noise Night Life szervezői
Fotó: Szémann Tamás

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a négy vádlott részt vett a rendezvény szervezésében, mindennyian megszegték foglalkozásuk írott és íratlan szabályait, ez veszélyeztette a West Balkánban szórakozók testi épségét és közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a három ember halálával. A hatóságok szerint mindössze 356 ember szórakozhatott volna biztonságosan a West Balkánban, de a szervezők 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés Tamás pedig 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán a West Balkánba, vagyis az engedélyezett létszám nyolcszorosa. A vádlottak nem gondoskodtak menekülő útvonalakról és mindössze tíz biztonsági őr volt, holott egy szakértő szerint ilyen mennyiségű emberhez legalább negyvenre lett volna szükség. A 10 biztonsági őr közül hatnak semmiféel képzettsége nem volt, és csak négynek volt rádiója, így kommunikálni sem tudtak egymással.

A bíróság ezért szabott ki mind a négy vádlottra egyforma büntetést. Bár a harmadrendű vádlottat magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták, ez az ő büntetését nem növelte, mert kapcsolódott a másik bűncselekményhez (Csanádi József a Noise Night Life tulajdonosa nevében írta alá a bulira kötött szerződést a West Balkánnal).

A bíró az ítélet indoklásában elmondta: a kiszabott büntetés megfelel a kívánt célnak. Ezért a bűncselekményért 2-8 évig terjedő szabadsávesztés szabható ki, de a büntetés középmértékének alkalmazása túlzott és megtorló jellegű lenne ebben az esetben, mondta a bíró.

Kitért arra is, hogy az ügyben többször felvetették más szereplők és az illetékes hatóságok felelősségét is, de a bíróság csak azzal foglalkozhatott, ami a vádban szerepel. Egyik korábbi tárgyaláson elhangzott, hogy a tragédia helyszínéről több telefonhívás is érkezett a rendőrséghez tavaly január 15-én este, de a rendőrség nem reagált ezekre. Egy telefonáló például azt mondta a rendőrség ügyeletesének, hogy irtózatos a zsúfoltság, egyre nagyobb a pánik, és ő már nagyon sok ilyen buliban volt, de hasonló szervezetlenséget még nem tapasztalat, mire a rendőrség ügyeletese azt felelte neki a telefonba, hogy akkor ne járjon bulizni.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosbításért, a vádlottak védői felmentésért fellebbeztek. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Zsúfoltság, pánik, szabálytalanságok

2011. január 15-én többezres, fiatalokból álló tömeg érkezett egy elektonikus zenei bulira a West Balkánba, de 23 óra után pánik tört ki, a tömeg kiáramlott a szórakozóhelyről, és három fiatal lány meghalt.

A West Balkán-ügy

A tragédiáról, a nyomozásról, a szórakozóhelyeken bekövetkezett változásról és a perről ebben az áttekintő cikkünkben írtunk részletesen.

A rendőrség a tragédia után először öt embert vett őrizetbe (a hatodik gyanúsított szabadlábon védekezhetett). Akkor még foglalkozásköri vétséggel gyanúsították a felelősöket, majd súlyosbítoták a nyomozás gyanúját, amikor kiderült, hogy a három halálos áldozat mellett tizennégyen zúzódásos sérüléseket szenvedtek, így már halálos tömegszerencsétlenség okozása alapján folyt az eljárás.

Az azóta már bezárt West Balkánnak nem volt működési engedélye, csak nyilvántartásba vételi számot kapott, így legfeljebb háromszáz fő részvételével, este 10-ig tarthatott volna rendezvényt, ehhez képest legalább 2500-an jelentek meg a tervek szerint jóval tovább tartó bulin.

Nem vállalták a felelősséget

K. Tamást, Cs. József Imrét és H. István Ferencet halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolta meg a Fővárosi Főügyészség, de az egyikük számláján magánokirat-hamisítás is szerepel. Az elsőrendű terhelt Sz. Győző, a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője adta bérbe a korábban a Nyugati téren lévő mulatót K.Tamásnak és Cs. Józsefnek, a tragikus véget ért rendezvény, a Noise Night Life szervezőinek.

Szalontay Győző
Szalontay Győző
Fotó: Szémann Tamás / Index

A 37 éves Sz. Győző volt a szabadlábon védekező vádlottak közül az egyetlen, aki hajlandó volt vallomást tenni. A közgazdász végzettségű férfi állítása szerint ma is vállalkozóként dolgozik, de vagyona nincs, még azt az autóját is eladta, ami a nyomozás alatt még megvolt, és mindössze havi 100 ezer forintot keres. Korábban büntetve nem volt. Vallomása elején közölte: nem ismeri el bűnösségét.

A szervezők a történtekért nem vállalták a felelősséget, sőt több vádlott társai felelősségére is célzott, de sajnálkozását kifejezve minden ügyvéd és vádlott felmentést kért. Ezért a bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A korábban előadott védőbeszédek szerint részben bűncselekmény, részben bizonyítékok hiányában kellene felmenteni vádlottakat.

A védők között akadt, aki szerint vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a politika „kezelésbe vette” az ügyet, de arra is rámutattak, hogy a West Balkán működését sem az önkormányzat, sem a tűzoltóság, sem a rendőrség nem kifogásolta a tragédia előtt, szabadon működhettek, a vádlottak pedig nem követtek el olyan szakmai szabályszegéseket, amelyek közvetlenül a tragédiához vezettek volna, ezért a felmentésük indokolt.