Elmarad a Demokrácia sziget

2012.06.28. 14:09 Módosítva: 2012.06.28. 15:53

Lemondta a részvételét a Demokrácia sziget nevű, kétnapos Gyula környéki fesztiválon a Haza és Haladás Alapítvány, azaz sem Bajnai Gordon volt miniszterelnök, sem Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, sem Szigetvári Viktor nem vesz részt az eseményen.

A sziget programjában Ungár Klára is szerepelt, de mint írta, ő sem tudott arról, hogy az a Demokratikus Koalíció rendezvénye. A Szema nevű liberális párt elnöke is lemondta részvételét. Az esemény a lemondások miatt elmarad.

A Kobak Klub szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint "szó sem lett volna pártpolitikai rendezvényről, főként nem markánsan egy politikai párthoz kötődő rendezvényről". Ők egy olyan rendezvényt akartak a Szanazugban, ahol "demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak" képviselőivel megvitathatták volna az ellenzéki együttműködésnek. "Voltak pártok, amelyek nem is indokolták távolmaradásukat" -írták, de a Szolidaritás, a SZEMA, a Politikatörténeti Intézet, a Szabadság és Reform Intézet, valamint a Haza és Haladás Alapítván elfogadta a meghívást. "A szervezők, ha nem is voltak mindenben profik, de nem vertek át senkit" - írták.

A Haza és Haladás szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint őket hónapokkal ezelőtt a Kobak Klub nevű gyulai civil szervezet kereste meg, az ő felkérésükre vállalták a részvételt és a rendezvény támogatását.

Azt, hogy a Demokrácia sziget időközben Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának a rendezvényévé alakult, csak csütörtöki híradásunk alapján tudták meg.

"Továbbra sem kívánunk politikai rendezvényeket támogatni, illetve azokon előadói szerepet vállalni, így mind a támogatást, mind a részvételt a mai napon visszavonjuk" - írták közleményükben.

Az alapítvány "továbbra sem kíván pártpolitikai tevékenységet folytatni, célja a jó kormányzás szakpolitikai támogatása Magyarországon" - írta Schmidt-Hegedüs Dóra kuratóriumi elnök, aki Bajnai miniszterelnöksége idején a miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Bajnai szerdán megjelent a Demokratikus Koalíció a Horthy-rendszerről szervezett konferenciáján is. Schmidt-Hegedüs érdeklődésünkre elmondta, abban az esetben is hasonló volt a helyzet. A volt miniszterelnök magánemberként, a Mozgó Világ meghívására érkezett a rendezvényre, és csak ott szembesült azzal, hogy az a Demokratikus Koalíció pártrendezvénye. Bajnai rövid ottlét után távozott is a konferenciáról.