Jön a kánikula

2012.06.28. 11:08 Módosítva: 2012.06.28. 11:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint komoly felmelegedésnek nézünk elébe a hét végén. Ma még csak 24–31, holnap 28–33 fok lesz, szombattól szerdáig a 37–38 fokos nappali csúcshőmérséklet sem elképzelhetetlen. Holnapra másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt a fél országra.

Holnap északon változóan felhős, délen többnyire gomolyfelhős, napos idő várható. Néhol zápor, nyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél gyenge marad. Szombaton, vasárnap és hétfőn még felhő sem lesz az égen.

A Balaton Siófoknál 23, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

Nyakunkon tehát a hőségriadó, érdemes újra meghallgatni Dr. Páldy Annát, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató-helyettesét.

Szombattól hőségriadó

A tartós hőhullám miatt az országos tisztifőorvos június 30-a és július 4 között az ország egész területére III. fokú hőségriasztást rendel el, közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. (III. fokú hőségriasztást akkor rendelnek el, amennyiben legalább három egymást követő napra eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot.)

Az ÁNTSZ közleménye szerint a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Ezen felül az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.