Medián: A fideszesek 40 százaléka elégedetlen

2012.06.28. 11:13

Tíz éve nem látott szintre, 44 százalékra nőtt a pártot választani nem tudók aránya - derül ki a Medián júniusi felméréséből, amelyet a HVG csütörtöki száma ismertet.

A választópolgárok mindössze 40 százaléka tartja biztosnak, hogy részt venne a választásokon, így összességében a szavazáson biztosan részt vevő és a pártok közül választani is tudó szavazók aránya jelenleg mindössze 30 százalék.

A kormányoldal júniusra tovább veszített a támogatottságából, miközben a borúlátók aránya újabb lélektani határt ért el. Az emberek 80 százaléka úgy látja, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok: bizakodókat szinte csak a kormánypárti szavazók között lehet találni, ám még a fideszesek 40 százaléka is rossz irányt érzékel.

A kormány munkájának megítélése az utóbbi hónapban nem változott (100 pontos skálán a meglehetősen alacsony 28 ponton áll), a válaszadók 80 százaléka, és még a Fidesz-szavazók közül is minden harmadik gyengének minősíti a kormányzati teljesítményt.

A kormányban való csalódottság mutatkozik meg a Fidesz támogatottságának alakulásában is: a 2010 nyara óta mért csökkenő tendencia tovább folytatódik. A kormányoldal mögött ma már csak a szavazópolgárok 21 százaléka áll. Eközben a kormányváltás idején mért 23 százalékról mára 51 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint semmiképpen sem szavaznának a Fideszre. A kormányoldal térvesztéséből az ellenzéki pártok továbbra is alig tudnak profitálni.

Komoly átrendeződés figyelhető meg a vezető politikusok népszerűségi rangsorában. Akárcsak az előző hónapban, a listát júniusban is Áder János államfő vezeti, a májusban mértnél valamivel alacsonyabb, 38 százalékos kedveltséggel. Őt két ellenzéki politikus, Mesterházy Attila és Karácsony Gergely követi (34, illetve 33 százalékos támogatottsággal).

Orbán Viktor a 2010 ősze óta tartó népszerűségvesztés és az utóbbi hónapban mért 5 százalékpontos zuhanás következtében a rangsor középmezőnyébe süllyedt: a kormányváltáskor mért 68 százalékos támogatottságából mára mindössze 25 százalék maradt.