Szigetel a gyurcsányista baloldal is

2012.06.28. 09:57
Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Szigetvári Viktor, tehát a volt miniszterelnök alapítványának legfőbb arcai mind fellépnek Gyurcsány Demokratikus Koalíciójának gyulai nyári fesztiválján, amit július 13-14-én tartanak a Fater motelban.

Saját, kétnapos nyári fesztivált szervez Gyurcsány Ferenc új pártja, a Demokratikus Koalíció. A gyulai Kobak Klubbal összefogva szervezett Demokrácia sziget fellépői közt ott lesz Bajnai Gordon volt miniszterelnök is, aki sztárszerepben, közvetlenül a megnyitó után tarthatja meg hetven perces előadását. Az első nap programját azonos címszerkezetű előadások uralják majd, előbb az egyik főszponzor, a Népszava főszerkesztője, Németh Péter szólal fel Sajtó, szabadság?! címen, majd a Magyar Szolidaritás vezére, Kónya Péter következik Együtt, működés?! címen.

A Fater motelben szervezett buli „demokratikus szalonnasütéssel” folytatódik, végül „koncert/karaokeba” fullad.

Másnap a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány másik arca, Oszkó Péter nyitja a napot. A volt pénzügyminiszter Felcsuti Péterrel, a Bankszövetség volt elnökével, Bauer Tamással és Forman Balázszsal elemzi a gazdaságpolitikát. Lesz még kerekasztalbeszélgetés a demokráciáról Debreczeni Józseffel és egy másik volt MDF-essel, Kerék-Bárczy Szabolccsal, a volt SZDSZ-es Ungár Klárával és Bajnai fő stratégájával, Szigetvári Viktorral.

A kétnapos fesztivált egy másik volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc beszéde foglalja keretbe. Gyurcsány 18 óra 40 perckor nyit, míg az utána következő koncert 21 óra 15 perckor kezdődik, ezek szerint Gyurcsány akár két és fél órát is beszélhet.

A program legnagyobb meglepetése feltétlenül Bajnai Gordon és legközelebbi munkatársai ilyen mértékű szereplése. Bajnai a miniszterelnöksége után egyéves pihenőt tartott, tavaly tért vissza a közéletbe a Haza és Haladás megalapításával. Az alapítvány sokáig távolságot tartott a többi politikai szervezettől, főleg Gyurcsány Ferenctől. Ám Bajnai szerdán megjelent a Demokratikus Koalíció a Horthy-rendszerről tartott konferenciáján is. A július 13-14-i Demokrácia szigeten való szereplés még hangsúlyosabban jelzi a közeledést.