Észak-afrikai forróság önti el az országot

2012.06.29. 11:19 Módosítva: 2012.06.29. 13:54

A hőség miatt holnapra az ország jelentős részére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Az UV-B sugárzás is extrém lesz, a tűző napon tizenöt perc alatt leéghetünk.

A legfrissebb előrejelzés szerint szombaton napközben 31–36 fok lesz, majd vasárnap és hétfőn fokozódik a hőség, megközelítjük a 40 fokot. A délkeleti szél néha megélénkül, de frissítő záporra, zivatarra nincs esély. Éjszaka is csak 19–24 fokig csökken a hőmérséklet.

A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál 23 fokos.

Az időjárás kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget. Az erős napsugárzás és a szélcsendes idő hatására délután az ózon, késő este a nitrogén-dioxid mennyisége emelkedik az egészségügyi határérték fölé a főváros egyes részein. Szombaton időnként megélénkül a szél, de a légszennyező anyagok mennyisége így is az egészségügyi határérték közelében lehet.

A hőségriadó miatt vizet osztanak szombattól a nagyobb budapesti pályaudvarokon és tíz vidéki vasútállomáson – közölte a MÁV.