Titkosszolgálati szálakról vallott Földesi-Szabó

2012.06.29. 06:41

Az Egymásért alapítványon keresztül működő "pénzlenyúló hálózat" nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül - írja a Magyar Nemzet Földesi-Szabó László vallomása alapján. Földesit, az alapítvány volt vezetőjét csempészet és sikkasztás vádjával 2010 decemberében első fokon hétéves szabadságvesztésre ítélték.

A Hír Tv Célpont című műsorában mutatják be pénteken azokat a dokumentumokat, melyek szerint az egykori rendőrtiszt azt vallotta, hogy Jakubinyi Róbert volt az alapítvány ötletgazdája. Jakubinyiék azt kérték pénzért cserébe a titkosszolgálat vezetőitől, hogy simítsák el a számukra fontos büntetőügyüket, vagy érjék el, hogy egy vidéki vámügynökség ne szűnjön meg. Földesi-Szabó szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak.

Vallomása szerint Galambos Lajos, akkori főigazgató mintegy 150 millió forintot, Gyarmati György, akkori főosztályvezető 100 millió forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott.

A Magyar Nemzet szerint Földesi-Szabó kapcsolatban állt Szilvásy György akkori titokminiszterrel is, akinek testvérét az alapítványnál foglalkoztatták, másik testvére által irányított kórháznak pedig az alapítvány támogatást nyújtott.

Az alapítvány kuratóriumának tagjait érdekelni kezdte a politika, így Lendvai Ildikó, az MSZP volt frakcióvezetőjének kérésére Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy esetleges pártalapításról tárgyalt Jakubinyivel, írja a lap. Földesi-Szabó hangfelvételt készített arról is, hogy Jakubinyi kapcsolatba kerül Veres János akkori pénzügyminiszterrel.