Rábólintottak a kórházak a hálapénzre

2012.06.30. 12:47
Számos helyen, például a veszprémi, a kecskeméti, a békéscsabai és a fővárosi Uzsoki kórházban is engedélyezték a dolgozóknak a hálapénz utólagos elfogadását, a kórházigazgatók azonban utasításukban mindenhol leszögezték: a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény – derül ki az MTI által készített körképből.

A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. Több igazgató nehezményezi, hogy erről nekik kell dönteniük, és továbbra is az egészségügyi államtitkárság, illetve az állami kórházak új fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) állásfoglalására várnak.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a múlt csütörtökön elsőként adott ki utasítást, hogy a dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt.

Több kórház vezetője Rácz Jenő utasítását áttanulmányozva hozott döntést a napokban.

A budapesti Szent János Kórház azt közölte: Pintérné Gönczi Ágnes főigazgató tervezi, hogy felmentést ad a hálapénzelfogadásának tilalma alól. A fővárosi Uzsoki kórház főigazgatója, Golub Iván ki is adta már a hálapénz utólagos elfogadását engedélyező utasítását, ugyanakkor megjegyezte: hasznosnak tartaná, ha a kórházak fenntartója, a GYEMSZI vagy az egészségügyi államtitkárság adna ki központi állásfoglalást az ügyben.

Pest megyéből a váci kórház vezetője, Molnár Csaba azt közölte: dolgozóiknak a veszprémi utasítás tartalmának megfelelő főigazgatói körlevelet adtak ki.

A nagyatádi kórház igazgatója, Váczity József is engedélyezte a hálapénz utólagos elfogadását, s kiemelte: ha tudomására jut, hogy valaki előre fogad el anyagi juttatást, azt az etikai bizottság elé állítja.

A kaposvári kórház vezetői bizonyos feltételekkel, de hozzájárultak a hálapénz elfogadásához. Kivétel például a térítésköteles ellátás, amelynek esetében utólagosan sem fogadható el semmilyen, az intézményi térítési szabályzatban meghatározott díjazáson felüli juttatás.

A kecskeméti kórház főigazgatója, Svébis Mihály is engedélyezte a hálapénz utólagos elfogadását. Vadász Mária, a kalocsai Szent Kereszt Kórház főigazgatója is azt mondta: az utólagos elfogadást engedélyezni fogja.

A nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaiban a paraszolvencia utólagos elfogadására egységes alkalmazást fogadtak el.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója utasítást egyelőre nem adott ki, de azt tervezi, hogy engedélyezni fogja a hálapénzutólagos elfogadását. Tóth László, a miskolci egyetemi kórház igazgatója azt mondta: a megfelelő etikai szabályok mellett engedélyezni fogják ahálapénz elfogadását.

A békéscsabai Réthy Pál Kórház főigazgatója, Becsei László, valamint a gyulai Pándy Kálmán Kórház vezetője, Kovács József, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke is engedélyezte a hálapénz utólagos elfogadását.

Szegeden, az egyetem klinikáin is megszülethet az írásos engedély, Szabó Gábor rektor azt mondta: az érdekképviseletekkel közösen a jövő héten döntenek.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház főigazgatója is kiadta az engedélyt. A makói Diósszilágyi Sámuel Kórház vezetője, Baráth Lajos azt mondta: a jövő héten ő is azt javasolja majd igazgatótanácsának, hogy adják meg a lehetőséget a dolgozóknak a felajánlott hálapénz elfogadására.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, Mészáros Lajos elmondta: a szakmai és etikai elvek mentén hozzájárult a hálapénz utólagos elfogadásához. Azt a tatabányai Szent Borbála Kórház vezetése is engedélyezte.
A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa, Tamás László János az "etikus keretek között" adott hálapénzben nem lát kivetnivalót, ezért aláírta a hálapénz elfogadását deklaráló utasítást. Kikötés egyebek mellett, hogy nem lehet szabott ár, az orvos nem teheti ahálapénzt kötelezővé, és nem kérheti előre.

Antal Gabriella, a marcali kórház igazgatója közölte: a kialakult kényszerhelyzet miatt kiadja utasítását, hogy a kórház dolgozói elfogadhatnak hálából adott juttatásokat.

Az egri Markhot Ferenc Kórház vezetője, Fűtő László is azt közölte: várhatóan engedélyezi majd az utólagos hálapénzt, az engedély végső formáját a jövő héten dolgozzák ki.

A Vas Megyei Markusovszky Kórház központi állásfoglalásra vár, és annak megismeréséig nem tervezik a veszprémihez hasonló utasítás kiadását. Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa szerint nem lenne szerencsés, ha az állami kézben lévő kórházakban eltérő módon kezelnék ezt a meglehetősen összetett kérdést.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke azt közölte: nem elfogadható, hogy a kórházigazgatók és kórházi vezetők "nyakába varrják" a döntést. Úgy véli, állami állásfoglalásra volna szükség. Ezért fordult a kórházszövetség a GYEMSZI-hez, amely a jövő hétre ígért tájékoztatást.