Pintér szerint támadó jellegű titkosszolgálatok épültek ki

2012.06.30. 11:39

Az ügy a választások előtti időszakra nyúlik vissza – mondta a rendőröket érintő vesztegetési botrányról Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Pintér szerint azért döntöttek a kormány megalakulása után a rendvédelmi korrupció feltárására létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felállításáról, mert a rendőrségen belül megjelent a korrupció.

A miniszter szerint a korrupció a rendőri szervezet középszintjein is megjelent. Olyan információkat is kaptunk, hogy a korrupt rendőröknek alkalmi jellegű, egy-egy intézkedéshez köthető, és komolyabb szintű civil kapcsolataik is voltak, de az, hogy meddig nyúltak a szálak, nem volt egyértelmű – mondta Pintér. Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő miniszterelnök arra adott utasítást, hogy bárhová is nyúljanak a szálak, derítsék fel a korrupciós bűncselekményeket.

Az átvilágításról azt mondta: jelenleg az ellenőrzés során egy adott pillanatban vizsgálják, hogy a jelölt alkalmas-e a beosztás betöltésére, és aki ekkor megfelel, annak megbízhatósága öt évig érvényes. "Tehát akkor ellenőrizzük, amikor még bele sem ült abba a bizonyos székbe, ahol bizonyítania kell megbízhatóságát, állhatatosságát. Még nem érte kísértés, nem áll fenn a befolyásolás veszélye" - fogalmazott.

Szerinte a megoldás az lenne, hogy a kinevezés előtt megállapítják a jelöltről, hogy alkalmas-e, majd vállalja azt, hogy amíg a beosztást betölti, bármikor ellenőrizhető. Pintér az interjúban bejelentette: a törvényjavaslaton a nemzetbiztonsági munkacsoport dolgozik, de mielőtt a kormány elé vinnék, a nemzetbiztonsági kabinet elé terjesztik az elképzeléseket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalról azt mondta: az, hogy a hivatal nevét és struktúráját megváltoztatták, hogy a működési és munka célkitűzéseit átalakították, hogy a statikus hírszerzést és elhárítást, amit korábban folytattak, megváltoztatták, egy dinamikus, támadó jellegű elhárítássá alakították, mind nyomon követhető volt és szerepelt a kormányprogramban.