Az ügyészség nem fogadja el a Cozma-gyilkosság ítéletét

2012.07.02. 18:05
Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében hétfőn a Legfőbb Ügyészség indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatt.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

A közlemény szerint az ügyészség a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, mely lehetővé teszi – megismételt eljárásban – a másodfokú ítélet valamennyi büntetőjogi rendelkezésének felülbírálatát.

A Győri Ítélőtábla június elején hozta nyilvánosságra a másodfokú ítélet szövegét, amelyben jelentősen enyhítette a Marian Cozma meggyilkolásáért, és két társa súlyos megsebesítéséért első fokon kirótt büntetéseket.

Darák Péter, a Kúria vezetője május 16-án Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levelet írt. Ebben a nagy visszhangot kiváltott, esetenként túlzottan enyhe, vagy következetlen ítéletek miatti társadalmi felháborodásra hívta fel a figyelmét. Navracsics egyebek mellett a Cozma-ügyben született ítéletre is ultalt. A levélben felvetette, hogy az ilyen ítéletek miatt megrendülhet a büntető igazságszolgáltatásba vetett állampolgári bizalom.

Darák Péter határozottan visszautasította Navracsics kérését. Mint írta, az igazságügyminiszter nem jogosult a bűncselekmények ítélkezési gyakorlatának felülvizsgálatát kérni. Egyedül az ügyben eljáró bíró van a birtokában mindazoknak az ismereteknek, melyek alapján körültekintő döntés születhet.

A Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben április 27-én hirdette ki jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket.

másodfokú ítélet életfogytiglanról 18 év fegyházra enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig 20 év fegyházról 8 év börtönre mérsékelte. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.