Felállhat a MÁV ügyeit vizsgáló bizottság

2012.07.03. 13:04

A szocialista és a jobbikos képviselők támogatásával az LMP 89 aláírást gyűjtött össze, így a házszabály alapján felállhat a MÁV ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője. Az LMP benyújtotta az országgyűlésnek a testület létrehozásáról szóló javaslatot.

A frakcióvezető elmondta: a bizottság azt vizsgálná, hogy a járatritkítás hozott-e bármiféle megtakarítást, illetve hogy milyen cégek kapták meg a vasúti beruházásokba fektetett közpénzeket.
Jávor szerint miközben a Fidesz korábban azt ígérte, hogy kiemelt figyelmet fordít a vasútra, az elmúlt két évben annak „példátlan mértékű leépítése zajlik”. Hozzátette, hogy egy három hete kiszivárgott rejtett kamerás felvétel pedig megerősítette azt a gyanút, hogy „a korrupció is szerepet játszik” a vasúti beruházásokban. Azt mondta: számos olyan nagyberuházást találni, amelyeket indokolatlanul felüláraztak és ezek a beruházások „hogy, hogy nem, rendre a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Közgépnél landolnak”.

A frakcióvezető szerint miután a szükséges 78-nál jóval több aláírást gyűjtöttek össze, a kormánytöbbségnek a házszabály alapján nincs törvényes lehetősége arra, hogy megakadályozza a bizottság felállítását. Ha „valamilyen trükkel meg nem próbálják ezt a vizsgálóbizottságot is ellehetetleníteni”, akkor a testület hamarosan megkezdi a munkáját, mondta.

A korábbi kormánypárti ellenérvekre reflektálva emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal két évvel ezelőtt 18 olyan vizsgálóbizottságot állított fel az állandó parlamenti bizottságokon belül, amelyek a 2002-2010 közötti időszak gyanús ügyeivel foglalkoztak. Végül elmondta, az LMP önállóan is elkezdte vizsgálni a vasúti ágazat legégetőbb problémáit, tapasztalataikat pedig egy úgynevezett  Fehér Könyvben fogja összesíteni.