Nem találtak kivetnivalót a gazdasági konzultációban

2012.07.04. 20:19
Adatvédelmi szempontból nem jogellenes a gazdasági konzultáció 2012 során feladott küldemények eljuttatása az állampolgárokhoz. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársai fordultak a NAIH-hoz, mert véleményük szerint a gazdasági konzultáció 2012 kérdőíveinek postázása jogellenes módon történt, emiatt hatósági bírság kiszabását kezdeményezték.

A NAIH álláspontja szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény lehetővé teszi a polgárok megkeresését kapcsolatfelvétel céljából. A hatóság ezért nem indít vizsgálatot az ügyben. A címlistát a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) törvényes jogalappal válogatta le a központi nyilvántartásból, a felhasznált személyes adatokat harmadik félnek nem szolgáltatta ki.

A NAIH-hoz korábban érkezett bejelentések többsége azt kifogásolta, hogy bár az érintett élt az adatai törvény szerinti letiltásának jogával, mégis kapott konzultációs levelet. A kapcsolat-felvételi eljárásra azonban nem terjed ki az adatok letiltásának hatálya, mivel ellenkező esetben ez a szolgáltatás nem tudná betölteni eredeti rendeltetését.

A közvetlen kapcsolatfelvétel lényege éppen az, hogy az állampolgárok önkéntesen, anonim módon dönthetnek arról, hogy visszaküldik-e a válaszaikat, és ezzel létrejön a kérelmező szándéka szerinti "kapcsolatfelvétel", vagy sem - olvasható a NAIH közleményében.

Az ügyben adatvédelmi szempontból annak van jelentősége, hogy a címzett személyes adatai és az esetlegesen megadott hozzájáruló nyilatkozata a kitöltendő kérdőíven szereplő válaszoktól fizikailag is elkülönítetten, két külön lapon szerepelnek, biztosítva a megkeresett állampolgár válaszadásának önkéntességét és anonimitását - áll a NAIH állásfoglalásában.

Az Nytv. új, a személyes adatok továbbításával is együtt járó rendelkezéseit a KEK KH nem alkalmazhatta a gazdasági konzultáció 2012 során, mivel a küldemények postázásának megkezdésekor még nem lépett hatályba. A jövőbeni hasonló megkeresések során azonban már figyelembe kell venni azt, ha az állampolgárok adatszolgáltatást korlátozó nyilatkozatot tettek - zárul a hatóság közleménye.