Hullanak a csirkék a meleg miatt

2012.07.05. 17:45 Módosítva: 2012.07.05. 21:05

A szokatlanul meleg időben országszerte másfél-kétszeresére emelkedett a tűzesetek száma az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint. Hajdu Márton szóvivő-helyettes elmondta, hogy bár az országban eddig is több megyében tűzgyújtási tilalom volt érvényben, az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a szabadtéri tűzesetek száma. Elsősorban gabonatáblák gyulladtak ki, sok helyen öt-tíz vagy akár harminc hektáros tüzek is pusztítottak. A szóvivő hozzátette, a műszaki mentést igénylő közúti balesetek száma nem emelkedett a kánikula miatt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön átmeneti időre országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el, mert a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik, a kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. Az elmúlt hetekben számos megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun megyében már június 20-a óta tűzgyújtási tilalom van érvényben, azóta pedig Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém és Baranya megyében is érvénybe lépett a tilalom.

Kedden Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy a hőség miatt egyelőre nem nőtt kiugróan a mentők riasztásainak száma, kedden is 10-15 százalékkal több hívásuk volt, mint egy átlagos napon. Jellemzően rosszullétekhez, ájulásos esetekhez hívták a mentőket, súlyos közlekedési balesetből nem volt több, mint egy átlagos napon. Ugyanakkor már előfordultak olyan esetek is, amikor vélhetően az élelmiszerek nem megfelelő tárolása okozott megbetegedést. Ezzel kapcsolatban Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a hűtés nélkül tárolt ételekben nagyon rövid idő alatt elszaporodhatnak a baktériumok. A hasmenéses, hányásos megbetegedések - elsősorban az időseknél és a gyermekeknél - ebben a melegben könnyen életveszélyes állapotot okozhatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) keddi közleményében szintén arra figyelmeztetett, hogy a nyári melegben gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Emiatt a NÉBIH azt javasolja, hogy az ételeket jól süssük át, a maradékot minél hamarabb hűtsük le, a vásárláskor pedig figyeljünk a termékek fogyaszthatósági idejére.

A csirkéknek is betett a meleg

A kánikula nem csak az emberekre veszélyes. A Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtöki közleménye szerint a rendkívüli meleg több milliárd forint kárt okoz a hazai baromfitartóknak, mert a haszonállatok jelentős része hőstresszben elpusztul, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökken. A tanács levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat és előkészíthesse a szükséges kártalanítást. A BTT szerint kánikulai időjárás összességében több milliárd forintos károkhoz vezethet, különösen a nagytestű pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat.

Kamionnal lehet menni, matraccal vigyázzunk

A hőségriadó miatt felfüggesztette a hétvégi kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az előírások szerint július első szombatjától augusztus végéig szombaton 15 óra és vasárnap 22 óra között nem közlekedhetnek tehergépkocsik a magyarországi utakon, a tartós kánikula miatt azonban, egészségvédelmi okokból, a nehéz tehergépkocsik korlátozás nélkül közlekedhetnek majd a következő hétvége mindkét napján.

A vízparton is érezhető a kánikula hatása, szerdán a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívást tett közzé, amelyben arra figyelmeztetik a Balatonhoz érkező turistákat, hogy tartsák be a vízpartra vonatkozó alapvető szabályokat. A felhívásra azért volt szükség, mert csak a keddi napon tíz, gumimatraccal vagy gumicsónakkal elsodródott embert, továbbá két fürdőzőt kellett partra segítenie a balatoni vízi rendészetnek.  Horváth László, a vízi rendészet kapitányának tájékoztatása szerint az idei szezonban eddig négy haláleset történt a Balatonnál, valamennyi a hőségriadó idején.

Hőségriadó prolongálva

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat múlt szombaton rendelt el hőségriadót az egész ország területére, amit kedden hétfő éjfélig meghosszabbítottak. A Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Csütörtökön és pénteken 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, szombaton 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok lesz országszerte. A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.