A kánikulától lassan szétesik az államgépezet

2012.07.05. 14:06 Módosítva: 2012.07.06. 12:59
Íme az első válogatás a legszélsőségesebben forró magyar irodákról és más munkahelyekről. Az államigazgatás a jelek szerint nem bír a Nappal: a legdurvább körülmények a minisztériumokban és az igazságszolgáltatási épületekben vannak, több helyen hamarabb hazaengedik az embertelen körülmények között pasziánszozó közalkalmazottakat.

Minisztériumban és igazságszolgáltatásban dolgozni maga az izzó pokol - derül ki abból az elképesztően sok levélből és hőmérőfotóból, amit a kánikulától fuldokló olvasóktól kaptunk, miután meghirdettük a Legforróbb Otthon, a Legforróbb Iroda és a Legforróbb Munkahely versenyt. Kezdjük az irodákkal és más munkahelyekkel, aztán jöjjenek az elviselhetetlen otthonok!

Minisztériumban aktát tologatni nyáron semmivel sem könnyebb, mint kenyér- vagy acélgyárban ugrálni a kemence mellett - derül ki az eddig beérkezett - rengeteg - jelentésből. Az abszolút listavezető ugyanis pillanatnyilag a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületének hatodik emelete, ahol szerdán fél négykor úgy mértek 41 fokot, hogy pár órával korábban érzésre még melegebb volt, de akkor még nem tudtak a versenyünkről. Az extra poén az, hogy amint az a fotón is látható, itt van működő klíma, igaz csak mobil, ami azonban csak ahhoz elég, hogy konkrétan ne főjenek meg az dolgozók. Egész nap járatva 3 fokkal viszi le a hőmérsékletet. Hogy milyen érzés itt dolgozni? "A nap végére úgy nézünk ki - és úgy is érezzük magunkat- mintha egész nap szaunáztunk volna. Tényleg kibírhatatlan." Levélírónk hozzátette, hogy őket egy perccel sem engedik hamarabb haza.

hom2

Azért írhatta ezt, mert akad olyan minisztérium, ahol annyira dögmeleg van, hogy a legkibírhatatlanabb irodák lakóit háromkor hazaengedik. Ez a vidékfejlesztési tárca Kossuth téri épülete, ahol a negyedik és ötödik emeleten dolgozókat délután közepén eleresztik, hadd éljenek. Egy szem- és bőrtanú mondja: "Van a minisztérium épületének közepén egy üvegtetős rész, na ott az igazi a szauna. Az ottani irodák ablakai vagy a folyosóra vagy erre a zárt részre néznek, nulla levegő, csak MELEG. Már márciusban is 30 fok körül volt ott."

Ehhez képest szinte gleccsersízős hangulatban melózhatnak az Emberierőforrás-minisztérium Szalay utcai épületének 6. emeletén, ahol 34,6 fokot mértek az irodában, amit azzal kommentáltak, hogy "Fogalmam sincs, hogy az abszolút rangsorban mire elég a mi hőfokunk, de mi konkrétan meghalunk tőle, ettől függetlenül éljen a nyár!"

hom4

Hát a végén a saját bajtársaik is lenyomták őket, a tárca Arany János utcai épületéből ugyanis 36,5 fokról kaptunk jelentést, őszintén sajnáljuk!

Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének lentebbi részéből azt jelentette, hogy "a második emeleti irodában a reggel óta tartó szigorú elfüggönyözés ellenére jelenleg 32,9 C mérhető, de a hőmérséklet fél óránkét ugrik úgy 0,4 C fokot, nem kell azonban nagyon aggódni a köz szolgáiért, mert a harisnyát már levehettük, így menten orvosolva lett minden probléma... :)" Erotikus!

A hőség miatti munkaidőrövidítés az államigazgatás mellett az igazságszolgáltatásban sem példátlan. A Budapest Környéki Törvényszékről például már délután kettőkor hazamehet, akinek nincsen kifejezetten az épülethez kötődő dolga, például tárgyalása, mert képtelen megoldani a hűtést.

A Törvényszék Thököly úti üvegkockája a város egyik legrosszabb hőháztartású épülete. Nem véletlen, hogy ügyvédi körökben egyszerűen gyakran csak "szaunaház"-ként emlegetik.

A homlokzat kialakítása miatt a felső szinteken sok helyen nem lehet klímát beszerelni. A tavaly nyári hőhullám után többen is arra panaszkodtak, hogy a szélcsendes napokon egyes déli fekvésű irodák 50 fokra is felforrósodtak. Ezt a bíróság sajtóirodája cáfolta, de azt elismerték, hogy gyakran mérnek 33-34 fokot az épületben.

Kedden az egyik másodfokú tanácsnak három tárgyalást kellett elhalasztania, mert elromlott a tárgyalóterem légkondicionálója.

hom6

Egy budapesti xügyészségen szerdán volt olyan iroda, ahol 33 fokot mértek - írta meg egy olvasó. Azt hitte, nagymenő, pedig a bírósági kollégák csak nevetnek ezen a gyerekhőmérsékleten. Maguk a gyerekek is kinevetik őket, például dunakeszin, ahol a 2. számú bölcsőde első emeleti játszó-alvó szobájában fotóztak nekünk 36 fokot.

A minisztériumokhoz képest egyenesen nevetséges, hogy az OEP Váci úti épületének egyik dolgozója a 32 fokos irodai és 38-43 fokos folyosón mért hőmérséklet miatt sír. "Az épület gyakorlatilag olyan, mint egy nagy üvegház" - mondja emberünk, mire mi azt válaszoljuk, hogy sok köztisztviselő ma már dideregne ilyen alacsony hőmérsékleten, a folyosó meg kit érdekel.

A göngyöző homlokú Humor Haroldokkal ékesített vicczászlót, egyelőre úgy tűnik, a Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelősèg (értik, hahaha!) egyik budapesti, belvárosi irodaháza nyerte, ahol egy 2. emeleti irodában, ahová nem esik közvetlen napfény, 35 fok fölötti hőt mértek, íme:

hom5

A magánszféra irodáinak becsületét a Liget Catering Kft. mentette meg, újpesti, földszintes, lapos tetős irodájukban ugyanis 38,9 fokot sikerült rögzíteni. A kapitalizmus és a szabad verseny barátaiként csatakos kezünket Újpest felé nyújtjuk!

És hogy ne legyen akkora a fővárosi uralom, a csodás nevű Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Iroda Törökszentmiklós, Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézet bizonyítja, hogy Jász-Nagykun-Szolnok se az a kiköpött Grönland. A '70-es évek közepén épült lapostetős 4 emeletes beton épület negyedik emeleti irodájában szerdán 35 fok volt, gratulálunk!

Mielőtt elájulnánk, hogy milyen durva az irodistáknak, Aragorn helyrebillent: "Irodák,persze,persze...:-) Pékség,Ercsi kenyérgyár,minden nap délután,51-62 fok a
munkaterületen,munka közben. Kemence mellett 230 fok körül,folyamatosan. Műszakban a  vízfogyasztás / fő,kb 6-10 liter:-),a főnökség korrektül gondoskodik róla,mindenünk megvan.

Üdv,
hűs levegőt kívánok

Aragorn"

Az ember a gyárcsarnokokat tényleg melegnek képzeli, a Dunafin kft dunaújvárosi papírgyára is gondoskodik arról, hogy ez ne csak előítélet legyen, olvasónk itt 44,2-t mutató hőmérőt lőtt.

hom3

De ez a győri lakatosüzem is épp hogy lemaradt a 40 fokról:

hom8

Azt hinné a naiv ember, hogy aki modern gépjárműben dolgozik, az esélytelen az izzadásra. Túrót, derül ki több levélből, P. munkahelyén, a Credo EC11 vezetőfülkéjében szerdán délután például 39 fok volt.

hom1

Nem munkahely, de nem is otthon, mégis hűgutát kapsz benne, mi az? Persze, hogy a kórház. Egy olvasónk mérése szerint a Károlyi Sándor kórház sebészeti osztályán 36,5 fok volt az elmúlt napokban a kórtermekben.

Két eset van: vagy a minisztériumi épületek Magyarország legforróbb pontjai, vagy aránytalanul sok kormányzati irodarabszolga olvassa az Indexet.

További jó izzadást, a versenynek még nincs vége, hiszen a meleg folytatódik. Ha extrém forróság van az Ön lakásában, irodájában vagy munkahelyén, fotózza le és pár sorban írja meg az ugyelet kukac mail.index.hu-ra, IZZADOK subjecttel!

Update 1.: Ma is szépen alakul a helyzet, friss jelentés a Vidékfejlesztési Minisztériumból, a képet láttam, de nem mellékelem, mert végül is csak egy hőmérű látszik rajta. "A Vidékfejlesztési Minisztérium 5. emeletén a mellékelt fotón is látható a 38 fok, az üvegtetős résznél pedig az első emeleti klímák nyomják a meleget!!"