Nem ment el egy hét alatt a 18 milliárdos adóssághegy

2012.07.06. 12:58
Egy sikkasztás miatt három év börtönre ítélt egykori felszámolóbiztost is bevont az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. egy közel 18 milliárdos tartozáscsomag értékesítésébe. A Zrt. előzőleg egyetlen hét alatt próbálta eladni az óriási adóssághegyet, a pályáztatás azonban eredménytelen volt.

Gyorsan akart túladni egy rekord összegű tartozáscsomagon az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.

A Magyar Fejlesztési Bank érdekeltségi körébe tartozó társaság június 7-én jelentetett meg hirdetményt arról, hogy egyetlen tranzakció keretében 17,8 milliárd forintnyi követelést kíván értékesíteni. A hirdetmény egy hetet adott az érdeklődőknek a jelentkezésre. Június 15-én délig lehetett áttekinteni a titoktartási nyilatkozatokkal körbebástyázott üzleti információkat, előteremteni a bánatpénzt, és 2 millió forint plusz áfáért megvásárolni a tenderfüzetet.

MKK hirdetmény

Nem szokásos eljárásról van szó, mondta az Indexnek a rapid pályázattal kapcsolatban az MKK felszámolási csoportjának vezetője. Koleszár István az Index kérdésére elmondta, hogy a követeléskezelő hosszú ideje nem írt ki pályázatokat, ezért az MKK döntéshozó testülete külön erre a tenderre szabott meg egy menetrendet.

Koleszár István elmondta, hogy a június 15-én lezárult pályázat eredménytelen lett ugyan, de az MKK azóta pályázaton kívül is megpróbálta értékesíteni a három cég adósságait tartalmazó csomagot.

Az MKK-s szakember üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó megerősíteni az Index információját, hogy a pályázaton kívüli értékesítésbe bevonták Kovács Sándor, egykori felszámolót. Úgy tudjuk Kovács az adósságrendezésben érintett egyik, mezőgazdasági területen működő cég értékesítésében működik közre.

Kovács Sándort 2008-ban jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla. A rendszerváltás előtt a KISZ központi bizottságnak tagjaként tevékenykedő kecskeméti vállalkozó, aki később saját civilszervezettel vett részt a város politikai életében, az ítélet szerint elsikkasztott több százmillió forintot. A pénzeket a felszámlóként dolgozó Kovács sajátjaként kezelte, jóllehet a tönkrement cégek vagyonának értékesítéséből folytak be, és a tartozásokat kellett volna kiegyenlítenie belőlük.