Strasbourghoz fordul a rendszerkritika után kirúgott bíró

2012.07.06. 13:01

A strasbourgi bírósághoz fordul a bíróságok igazgatásával kapcsolatos véleményét nyíltan vállaló, majd tisztéből felmentett bíró, Ravasz László, közölte a jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet pénteken. A bírák fegyelmi ügyeiben eljáró szolgálati bíróság 2012. március 29-én marasztalta el jogerősen Ravasz Lászlót, és indítványozta felmentését tisztségéből. A bírót június 6-án mentették fel.

Az Origo írta meg, hogy a Csongrád megyei bíró 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban megjelentetett egy publikációt, amelyben azt állította: a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Szerinte hűbéri rendszer alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba, az alsóbb szintű határozatokat gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják".

Ravasz Lászlóval szemben a Szegedi Törvényszék korábbi elnöke kezdeményezett fegyelmi eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő elsőfokú szolgálati bíróság fegyelmi elbocsátás büntetést szabott ki, amelyet a Kúria mellett működő másodfokú szolgálati bíróság helyben hagyott. E döntés alapján az Országos Bírósági Hivatal elnökének a bíró felmentését kellett kezdeményeznie a köztársasági elnöknél. A törvény ebben az eljárásban sem az OBH elnökének, sem a köztársasági elnöknek nem biztosít mérlegelési jogot,közölte korábban az OBH. Megjegyezték azt is, hogy a fegyelmi határozat indoka és a fegyelmi eljárás részletei szolgálati titoknak minősülnek.

A TASZ a szolgálati bíróság ítéletét a szólásszabadság elfogadhatatlan megsértésének nevezte. Szerintük ez a fegyelmi eljárás és büntetés alaptalanul korlátozza a bírák szólásszabadságát. Közleményükben azt írták: a szólásszabadság határai egy bíró vagy más, közhatalmat gyakorló személy számára szűkebbek ugyan, mint mások számára, de nem lehetnek annyira szűkek, hogy kizárják a demokratikus vitában való kritikus részvételt, adott esetben a bírósági szervezet igazgatására vonatkozó kritikát.

Szerintük a szolgálati bíróság a bíró véleményét annak tartalma alapján bírálta el. A szolgálati bíróság értékelése szerint az, amit Ravasz László bíró mondott, a politikai tevékenységtől tartózkodás tilalmának megszegését jelenti. A TASZ viszont úgy látja: a tilalom csak arra vonatkozik, hogy a bíró a pártpolitikai szimpátiáit és antipátiáit nyilvánossá tegye, de nem zárhatja ki azt, hogy a közügyekhez a bíró is hozzászóljon.

„A kritikus hang elnémítása azonban csak arra jó, hogy megerősítse a kritikát. Nagyon nehéz másra gondolni az eset kapcsán, mint arra, hogy a generális prevenció jegyében a szolgálati bíróság szeretne minden bírót előre elrettenteni attól, hogy akár a legkisebb kritikát is megengedje magának” – fogalmazott a közlemény szerint Hegyi Szabolcs programvezető.