Többezer ciginyi marihuána volt a kocsijában

2012.07.08. 10:52 Módosítva: 2012.07.08. 12:42

Tíz kilogramm marihuánát rejtett az autója annak az albán férfinek, aki a napokban akart belépni az országba Röszkénél; a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kocsi pótkerekében, járókerekében, a küszöbben, valamint a csomagtartó kárpitja alatt találtak rá a feketepiacon 20 millió forintot érő szállítmányra - közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtófelelőse vasárnap az MTI-vel.

Némedi Varga Éva elmondta: a férfi a belépéskor a pénzügyőröknek azt nyilatkozta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. A pénzügyőrök azonban kockázatelemzés alapján a jármű tételes vizsgálata mellett döntöttek. A szigorított ellenőrzés során a gépkocsiból 16 csomagban, összesen 10 kilogramm marihuána került elő.

A pénzügyőrök szerint a lefoglalt marihuána a feketepiacon 20 millió forintot ér, és megközelítőleg 5 ezer szál szívnivaló elkészítéséhez elegendő - bár ezek szerint a NAV cigarettánként 2 gramm fűvel számol, ami erős túlzásnak tűnhet, hiszen a WHO adatai alapján is átlagosan 0,5-1 gramm füvet tesznek egy cigibe.

Az albán férfit átadták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, akik a férfit őrizetbe vették, ellene visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult. Meghallgatása során a férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte – tette hozzá a szóvivő.