2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

A kormány helyett az Index írt Hugh Grantnek levelet

2012.07.09. 11:13 Módosítva: 2012.07.09. 11:22
A kormány még keresi, az Index viszont már elküldte levelét Hugh Grant brit színésznek. Grant címét azért nyomozták a Miniszterelnökségen, mert egy felvilágosító szöveggyűjteményt állítottak össze számára a magyar médiahelyzetről. Az Index megkérdezte Grantet, hogy az Orbán-kormány levele változtatna-e véleményén a magyar médiahelyzettel kapcsolatban.

Vasárnap került nyilvánosságra, hogy a kormányzat egyelőre sikertelenül nyomozza Hugh Grant postacímét. A Miniszterelnökség kommunikációs munkatársai ugyanis összeállítottak egy angol nyelvű anyagot a magyar médiahelyzetről, amelyet megpróbálnak elküldeni a színésznek.

Az Index hétfőn már levelet küldött a színész egyik londoni elérhetőségére, hogy megtudja, milyen forrásokból informálódott a magyarországi sajtó és kormányzat kapcsolatáról. Mint ismeretes, a színész egy brüsszeli fórumon tartott előadásában bírálta a magyar médiatörvényt. Grant az állam és a média kapcsolatát elemezve Magyarországot hozta fel negatív példának. Szerinte az EU országai közül Magyarországon a média szabadságához való alapvető jogot fenyegetik, és ez gátja a jó kormányzásnak is.

Grant tagja egy londoni golfklubnak, ahol rendszeresen megfordul. A Sunningdale Golf Clubot több mint száz éve alapították, és mind a mai napig tartja azt a konzervatív szokást, hogy nők nem látogathatják a klub egyes termeit. Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere blogjában azt állítja, egyik egyetemi csoporttársa a megszokott játékpartnere Grantnek. A levelet a klub címére küldtük.

A levélben azt is megkérdeztük, hajlandó lenne-e módosítani a magyar sajtóhelyzetről kialakított álláspontján egy kormányzati olvasmánycsomag hatására.

Hugh Grant címe dinamizálta  politikai életet és a sajtót is: az MSZP hétfőn közleményben üzente meg a kormánynak a színész hollywoodi postacímét, a Vastagbőr blog a facebookos üzenőfalán küldte el Grantnek a Miniszterelnökség titkárságának emailcímét, az Örülünk, Vincent? blog pedig Lázár János nevében írt állevelet neki.

Kumin is feladta

Kumin Ferenc, nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár hétfőn koradélután közleményben reagált a Hugh Grant felé elindult levélözönre: „Köszönettel fogadtuk, hogy többek között a szocialisták is szabad kapacitásaikat Magyarország nemzetközi kommunikációjának támogatására áldozták, és sikeresen megtaláltak a közkedvelt brit színész rajongói címét. Remélem, megértéssel fogadják, hogy irodánkban a kérdéses ügy nem a legmagasabb prioritással szerepelt a napirenden, de ennek ellenére időben a rendelkezésünkre állt minden szükséges információ. Már postára adtuk a szükséges tájékoztatást, és amennyiben Hugh Grant úrnak nem lesznek további kérdései, az ügyet lezártnak tekintjük. Fáradozásuk mégsem volt hiábavaló, mert ugyan későn, és nem is a megfelelő címet küldték el, de kifejezték elkötelezettségüket abban, hogy közösen javítsunk Magyarország nemzetközi megítélésén, és közösen tegyünk azért, hogy ne maradjanak megválaszolatlanul igaztalan, külföldről érkező vádak.”