A rendőr sem takartathatja le a meleg jobbikos transzparenst

2012.07.09. 16:59
Nem tarthatták fel a "Jobbik meleg tagozat" táblát a Pride résztvevői, mert a rendőrök túl provokatívnak ítélték azt. A rendőrség szerint csak megkérték a tüntetőket erre.

A rendőrség letakartatta a molinónkat, amire az volt írva, “Jobbik meleg tagozat”, mert úgy ítélték meg, az túl provokatív - mondta az Indexnek a szombati melegfelvonulás egyik résztvevője. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ugyanakkor ezt nem tehették volna meg.

Egy dolgot tehetnek

Semmiféle törvényi felhatalmazása nincs a rendőrségnek, hogy egy tüntetés transzparensét leszedesse - mondja Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogok programjának vezetője. A rendőrség egy dolgot tehet: a gyülekezési törvényben felsorolt feltételek megvalósulása esetén feloszlathatja a tüntetést - ilyen ok, például, ha a résztvevők felfegyverkezve jelennek meg, vagy ha a gyülekezés során bűncselekmény, vagy arra való felhívás történik.

A gyülekezési jog ugyanis nagyon erősen védett alkotmányos alapjog. Egy ironikus transzparens semmiképp nem elegendő ok a rendőrség közbeavatkozására: lehet provokatív, de ez egy demonstráción teljesen elfogadható, ha pedig ellentüntetés is zajlik, a résztvevők szükségszerűen provokálják egymást, ami természetes velejárója a gyülekezési jog gyakorlásának.

Csak kérték

Megkérdeztük a rendőrséget is az esetről. A BRFK kommunikációs osztálya közölte: nem letakartatták, hanem “megkérték” a felvonulókat, hogy takarják le a táblát.

Kérdésünkre, hogy mi alapján ítél provokatívnak egy rendőr egy transzparenst, azt közölték, a rendőrség minden egyes esetben egyedileg mérlegeli, a “körülményeket messzemenőkig figyelembe véve”, hogy milyen intézkedéseket alkalmaz.