Ingyenmunkásokat kapnak a cégek

2012.07.09. 15:38

Hárommilliárd forintos munkaerőpiaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentette be Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Czomba hozzátette: számítások szerint a keret 3000-3500 pályakezdő munkába állását segítheti.

A konstrukció keretében a munkaadók a 2012. szeptember 1. és december 31. között foglalkoztatott, regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és a szociális hozzájárulási adó összegét a minimálbér kétszereséig – mondta az államtitkár.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a szóban forgó foglalkoztatottak teljes bérét és járadékát az állam fizeti négy hónapig. Mivel nem feltétel az, hogy december 31. után még előre meghatározott ideig a cégek a saját pénzükön állásban tartsák őket, így lényegében négy hónapra ingyen munkaerőt kapnak.

Az „Első munkahely garancia” nevű új program 3 milliárd forintos keretét a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítják. A program célcsoportja a fiatal álláskeresők, ezen belül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és a tartósan munkanélküliek.

Czomba Sándor elmondta: Magyarországon jelenleg 220 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik, és ebben a korcsoportban körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több, mint 24 ezer. Az államtitkár szerint a pályakezdő fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy a munkatapasztalatok hiánya miatt nem alkalmazzák őket. A most ismertetett megoldással a tárca szeretné elérni, hogy minél több pályakezdő fiatal szerezhessen gyakorlatot.

Meg se várták a nemzet véleményét

A 3 milliárd forintos programtól azt remélhetik, hogy ha az alkalmazottak beválnak, akkor december 31. után is foglalkoztatni fogják egy részüket. A programot Czomba Sándor hétfőn jelentette be, pedig az elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseire adott válaszokat a tervek szerint augusztus végéig dolgozzák fel. Ennek ellenére a kormány már kedden 300 milliárdos munkaprogramot nyújt be.