Veszélyben a régészeti leletek az M43-as nyomvonalán

2012.07.09. 07:28

Kormánydöntésre várnak az M43-as nyomvonalán dolgozó régészek, hogy folytathassák a feltárásokat, írja a Délmagyarország. A legutóbb a parlament tavaszi ülésszakán módosított örökségvédelmi törvény szerint az uniós támogatással megvalósuló állami nagyberuházásoknál a régészeti feltárásra legfeljebb kétszázmillió forintot lehet költeni és a régészeknek hatvan napjuk van a munka befejezésére.

Ez lehetetlen helyzetbe hozta a 2014-ig megépíteni tervezett M43-as autópálya nyomvonalán dolgozó régészeket, akik eddig a munkaterület 60 százalékát tárták fel, egymilliárd forintból. Ahhoz, hogy befejezhessék a munkát, kétszáz millió forintnál és hatvan napnál többre volna szükségük, még nagyjából 260 ezer négyzetmétert kéne felásniuk. Az eddigi feltárásokat másfél év alatt végezték el.

A törvény szerint az előírásoktól el lehet térni, de ehhez kormányrendeletre volna szükség. A Délmagyarország beszámolója szerint a régészek most erre várnak. A régészek szerint munkájuk amúgy nem befolyásolná az építkezést, ami a már feltárt területen megindulhatna, de még csak a kivitelezői pályázat eredményeire várnak. A még hátralevő szakaszon 15 ásatásra már szerződése van a megyei Móra Ferenc Múzeumnak, ezeket nem érinti a törvény, írja a Délmagyarország.