Nem mehetnek lovaik közelébe a magyar huszárok

2012.07.10. 15:29
Utuk folytatását tervezik az állatkínzásért őrizetbe vett huszárok Svédországban. Azt mondják, be volt tervezve a kényszerpihenő. A lovakat ápolják.

Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt kapott a korábban állatkínzással gyanúsított két várpalotai huszár Kőrös nevű hucul lova Svédországban; a nyolcezer kilométeres utazás nincs veszélyben - mondta az MTI-nek az egyik huszár.

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője elmondta, hogy négy lovuk közelébe ugyan továbbra sem mehetnek, de a lovarda tulajdonosától azt hallották, hogy hétfőn egy újabb svéd állatorvos alaposan megvizsgálta az állatokat, állapotukkal elégedett volt, Kőrösnek fájdalomcsillapítót és gyulladásgátlót adott.

Csepin Péter szerint több mint egy hete álltak meg pihenni az amali lovardában a beszűrődött lábú Kőrös miatt. Miután egy állatvédő feljelentést tett ellenük állatkínzás miatt, a lovakat meg is nézte egy állatorvos, kezelést azonban tegnapig nem kaptak.

A hagyományőrző huszárok kibékültek a kényszerpihenővel, mivel Svédországban hatalmas esőzések voltak. "Nem bánjuk, hogy fedél van a fejünk fölött, ha egy hetet állnunk kell, az csak előnyünkre válik" - mondta Csepin. A nyolcezer kilométeresre tervezett utat folytatják, küldetésüket pedig nem érzik veszélyben, kényszerpihenőkkel a tervezéskor is számoltak.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszár viseletben. Finnország-Észtország-Lettország-Litvánia- Lengyelország-Kelet-Szlovákia-Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára.

A magyar huszárokat Amal városában állatkínzás miatt vették őrizetbe, majd július 3-án szabadon bocsátották őket. A ló háta lila volt, amikor őrizetbe vették őket.