4500-ért lett Alaptörvényünk

2012.07.11. 17:01 Módosítva: 2012.07.11. 17:01
A kormány 132 ezer érettségizőt lepett meg az Alaptörvény díszkiadásával és Hoffmann Rózsa levelével. Az akció összköltsége 131 millió forint volt. Néhány diáknak viszont fontosabb a pénz, mint az Alaptörvény, ezért elkezdték árulni az interneten pár ezer forintért, mivel az Alaptörvény A3-as díszkiadása 10 ezret ér. Csakhogy nem tudják, hogy ez az A4-es formátumú különkiadás csupán ezer forintba került. Az egyiket megvettük mi is, online, 4500-ért.

Júniusban számolt be arról a Népszabadság, hogy az érettségizők idén Magyarország alaptörvényének díszkiadását kapták a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, és mellé egy levelet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. A Vastagbőr blog szerint a diákokat az Alaptörvény 10 ezer forintos kiadásával jutalmazták. Azonban az érettségizők valójában egy jóval olcsóbb különkiadást kaptak.

A 10 ezer forintos Alaptörvény (dedikálva 15 ezer)

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott januárban arról számolt be, hogy összesen tízezer példányra kapott megrendelést a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó az új alaptörvény díszkiadásából.

Akkor azt mondta, hogy addig 1700 (1000 számozott és dedikált, valamint 700 sorszám nélküli) példány készült el, amelyekből 300-at a közjogi méltóságok rendelkezésére bocsátottak. Hozzátette, hogy több protokollpéldány nincs az új alaptörvényből, a többi számozott példányt bárki megvásárolhatja a Magyar Nemzeti Galéria boltjában 15 ezer forintért.

Megrendelhető a helyi önkormányzatnál vagy bármelyik kormányablaknál az alaptörvény díszkiadásának sorszám nélküli, dedikálatlan példánya is, annak az ára 10 ezer forint, de interneten nem kapható.

Kerényi Imre azt is megjegyezte, hogy ez bevezető ár, később emelkedni fog. Az új alaptörvény A3-as formátumú díszkiadása egyébként 3,3 kilogrammot nyom, és több mint 200 oldalas.

300 darab felett Schmitt, Kövér és Orbán rendelkezett

Az ezerből az 1-es számú példány Schmitt Pál akkori államfő tulajdona, és saját rendelkezésre megkapta a 2-99 sorszámúakat is. A 100. számozott példány Orbán Viktor miniszterelnöké, és a 101-199 példányok felett is ő rendelkezik. A 200. példány Kövér László házelnöké, aki a 201-től 299-ig számozott példányok felől dönthet. A 300., 301. és a 302. kötetet a Magyar Nemzeti Galériában állították ki. A három közjogi méltóság saját példányait a szerkesztők dedikálták.

Hoffmann Rózsa üzenete

Az Alaptörvény mellett az érettségizők Hoffmann Rózsa alábbi levelét is megkapták:

IMG 20120702 122835

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány érettségizőnek járt az Alaptörvény és annak melyik kiadását kapták meg, megkerestük a KIM-et, ahol elárulták, hogy a kormány minden érettségizőt az Alaptörvény – erre az ünnepélyes alkalomra szánt – A4-es formátumú díszkiadásával ajándékozott meg. Elmondták, hogy több mint 132 ezer érettségiző, valamint szakképzési bizonyítványt szerző végzős diák kapta meg, és a teljes költség 131 millió forint. Hozzátették: az érettségizőknek átadott díszkiadáson nincs aláírás. Megkérdeztük egy könyvkiadással és grafikai előkészítéssel foglalkozó cég tulajdonosát, aki szerint a példányonkénti nagyjából ezer forintos előállítási ár reális.

Van jobb olvasnivaló is

A Vastagbőr blogon arról is beszámoltak, hogy valószínűleg a mostani érettségizők közül néhányan pár ezer forintért már a Vaterán és más hirdető oldalakon árulják a könyvet.

Több eladó oda is írja, hogy a könyv 10 ezer forintot ér, tehát valószínűleg nem tudják, hogy az ő A4-es kiadásuk a 10 ezer forintos A3-as díszkiadással ellentétben csak 990 forintot ér (legalábbis ha elosztjuk a 131 milliós költséget a 132 ezer jutalmazottal).

Mi is megvettük az egyik ilyen könyvet. A korábbi tulajdonos elmondta, hogy a bizonyítvány mellé kapták, és természetesen átlapozta, megnézegette, de nem tudja mire használni, ha pedig más igen, akkor inkább eladja annak. Van jobb olvasnivalója is a nyárra, mondta.

Nem a legaktuálisabb

Ezt a kiadást is a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. adta ki, és ezt is a Kerényi Imre által válogatott alkotások díszítik, illetve ennek a kiadásnak a végén is van egy alkotmánytörténeti áttekintés. Nem tartalmazza viszont azokat a módosításokat, amiket júniusban fogadott el a parlament. Ezek értelmében törölték az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiből a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét megteremtő passzust, illetve az átmeneti rendelkezéseket az alaptörvény részeként rögzítették. Akkor a volt köztársasági elnökök, így Schmitt Pál fizetését is sarkalatos törvénybe foglalták.