Mauser vadászpuskával lőhették a romákat

2012.07.11. 18:25

Fegyverszakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken. A szakértők a Nyíradony-Tamásipusztán elkövetett cselekménnyel összefüggésben elmondták, hogy "nagy valószínűséggel" abból a távcsővel felszerelt Mauser gyártmányú golyós vadászpuskából adtak le lövéseket, amit a vádlottak 2009. augusztus 21-i elfogásakor találtak meg a négy férfi munkahelyén, a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyen.

A szakértők távoli, körülbelül ötvenméteres távolságból leadott lövést valószínűsítettek. Egyikük kérdésre válaszolva közölte, hogy a lövések élet kioltására is alkalmasak lettek volna.

A Pest Megyei Főügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád Nyíradony-Tamásipuszta közelében autózva figyelt fel a cigányok által lakott utcára, és a 2008. július 21-i galgagyörki és az augusztus 8-i piricsei támadás után "ideális célpontnak" találta azt az elhanyagolt, rossz állapotú házat, amely egy fás, bokros, erdős terület mellett állt.

A vád szerint Kiss Árpád egy besenyszögi vadásztól fél évvel korábban elrabolt vadászpuskával két célzott lövést adott le a lakóház ablakára. A több darabra szakadt lövedékek sérüléseket nem okoztak.

A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.