Nincsenek tartalékok a felsőoktatásban

2012.07.12. 08:42

A felsőoktatásban elfogytak a tartalékok, mert a költségvetési intézkedések teljesen ledarálták ezeket, eljutottak a legutolsó tartalékokhoz: az elbocsátásokhoz, reagált Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) új elnöke a Népszabadságnak adott interjúban arra, hogy a 2013-as költségvetési tervezet szerint az ideinél 23 milliárddal kevesebb jutna a felsőoktatásra.

Az ELTE rektora szerint a helyzet katasztrofális, attól tart, hogy néhány intézmény rövid időn belül csődbe is juthat, mivel a kis főiskolák már a csekélyebb elvonásokat sem bírnák ki.

Mezey szerint abszurd abban gondolkozni, hogy bármilyen szinten is szakmailag függetlenítsék a gyakorlóiskolákat az egyetemektől, még akkor is, ha a mostani feltételek mellett csak nagy nehézségek árán tudják fenntartani őket. A minőségi működtetés minimális feltételének tartja, hogy a dupla normatívát megkapják.

A hat egyetem egyeztetőfórumán dolgoznak az ELTE, a Corvinus, a Műegyetem, az Óbudai, a Semmelweis és a Szent István Egyetem szövetségén, amelynek keretében például bizonyos képzéseket közösen indíthatnak.

A hallgatói szerződésekről azt mondta, hogy az ösztöndíjszerződés kétoldalú megállapodás, amelynek aláírásáról mindkét félnek joga van dönteni. Kérdés azonban, hogy jogilag rendben van-e a hallgatók (és a munkaerő) szabad mozgásának korlátozása.

Szerinte előbb-utóbb az államnak fel kell mérni, hogy melyek azok a képzési területek, amelyeket kötelessége finanszírozni, és melyeket kell átengedni a fizetőképes társadalomnak. Ahol viszont nem lesz állami támogatás, ott ösztöndíjrendszerekre, tehetségmentő utakra lesz szükség.

Mezey azt mondta, hogy a jogász- és közgazdászképzések az elmúlt évek tapasztalatai alapján támogatás nélkül is megállnak a lábukon. Szerinte ezeket akár diákhitellel is megéri választani, mert elég stabilak az elhelyezkedési esélyek. Ugyanakkor megfontolandónak nevezte, hogy az állam a saját apparátusának képző területeket átengedheti-e teljes egészében a piacnak.