Kovács Lajos: Még nincs áttörés

2012.07.13. 16:32 Módosítva: 2012.07.13. 21:28
A konzultációra felkért budapesti nyugalmazott nyomozó ezredes, Kovács Lajos szerint szakmailag nagyon jól dolgoznak a baranyai rendőrök Bándy Kata meggyilkolásának ügyében, azonban tudomása szerint még nincs küszöbön a tettes kézre kerítése. Állítólag megvizsgálták azt is, hogy a rendőrségi pszichológusként dolgozó áldozat munkájának köze lehetett-e a halálához, de nem találtak összefüggést.

Valóban elutazott már Pécsről Kovács Lajos, a nyugalmazott nyomozó, aki Bándy Kata meggyilkolása miatt ment a városba. A Pécs Ma helyi lap pénteki értesülését Kovács Lajos ezredes megerősítette az Indexnek. Azt a feltételezést azonban cáfolta, hogy távozásának oka az lenne, hogy a nyomozás első szakasza a végéhez közeledik, és küszöbön áll a tettes elfogása. Az ő tudomása szerint hacsak az elmúlt néhány órában nem történt áttörés, sajnos még nem tart itt a nyomozás.

Elmondta, hogy összesen négyen utaztak Pécsre, és csütörtökön indultak vissza, látogatásukat eleve csupán ennyi időre tervezték, a cél egynapos konzultáció volt. Megnézték a helyszínt, beszéltek a nyomozás irányítóival. Kovács szerint meggyőződtek róla, hogy a nyomozás teljesen szakszerűen, a protokoll szerint folyik, jól irányítva, kellő erővel. Negyven-ötven ember dolgozik az ügyön, tette hozzá.

Kovács Lajos
Kovács Lajos
Fotó: E. Várkonyi Péter

A nyomozó szerint a pécsi rendőrségi pszichológus "típusbűncselekmény" áldozata, minden évben van három-négy ilyen ügy, hogy egyedül hazafelé tartó fiatal nőkre támadnak rá éjszaka. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a támadóik legtöbbször "vadásznak" éjszaka, az áldozatot véletlenszerűen választják ki. Az ilyen elkövetőkre jellemző a "visszatérő hajlam", a korábbi ügyek tapasztalatai alapján Bándy Kata támadója esetében is feltételezik a nyomozók, hogy nem ez volt az első bűncselekménye.

Csütörtökön még nem volt megállapítható, hogy szexuális erőszak történt-e vagy sem, mondta az Indexnek Kovács Lajos. Korábban több helyen megjelent, hogy a lányt megerőszakolták, és megfojtották. Ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg, és nem is cáfolta. Az Index tudósítójának a helyszínen szerda este a környéken lakók arról beszéltek: tudomásuk szerint meztelen volt a holttest. A Sótonyi Péter által szerkesztett Igazságügyi orvostan tankönyv szerint a fojtogatással ölő gyilkosok gyakran követnek el nemi erőszakot áldozataikon. A tankönyv szerint a megfojtott áldozatokon minden esetben keresni kell az igazságügyi orvosszakértőnek a nemi erőszak nyomait, még a férfi áldozatokon is.

A 25 éves Bándy Kata vasárnapra virradóra tűnt el, amikor egy szórakozóhelyről hazafelé igyekezett. Holttestét lakásától néhány utcányira, egy bokor tövében szerda délután találta meg egy férfi. Az Index tudósítójának beszámolója>>>

Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít kézre keríteni a lány gyilkosát. A bama.hu értesülése szerint a rendőrök olyan anyagmaradványokat találtak, amelyekből sikerült kinyerni Bándy Kata gyilkosának DNS-ét. Így ha rendőrkézre kerül a gyanúsított, rendkívül erős bizonyíték lesz a nyomozók kezében.

Csütörtökön felröppent a sajtóban az a meg nem erősített értesülés, hogy a rendőrség egy középkorú férfit keres a gyilkossági ügyben. Ezt Kovács Lajos cáfolta az Indexnek.

Az m1 esti tévéhíradója szerint a bűntett környékén kamaszok megtalálták egy komlói lakos lakcímkártyáját, a rendőrség még vizsgálja ezt a szálat. A Bama.hu feltételezése szerint a gyilkos egy tízméteres domb tetejéről dobhatta a holttestet a fás-bokros területre, ahol szerdán megtalálták. A helyszínt az újság leírása szerint két útvonalon lehet megközelíteni, ezek közül az egyiket, a Délibáb utca felőlit a Bama kizárta, az ugyanis kockázatos lett volna.

Ha viszont a Ledina Étterem felől érkezett, akkor az étterem mögötti, késő éjjel egészen biztosan kihalt parkolóban állhatott meg kocsijával, ahonnan már csak pár lépés az a domb, ami alatt megtalálták Bándy testét. Az étterem biztonsági kamerája rögzíthette a tettest, kivéve ha az ABC felől, az óvoda kerítése mellett hajtott a parkolóba.

Vizsgálták a rendőrségi szálat

Felmerült korábban az a lehetőség is, hogy összefüggés lehet Bándy Kata munkája és a meggyilkolása között. A Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányságnál péntek délután érdeklődtünk arról: vizsgálják-e azt a szálat, és pontosak-e azok az információk, melyek szerint bűnözőkkel nem foglalkozott a pszichológus, rendőrök alkalmasságát viszont vizsgálta. Megkérdeztük azt is, volt-e olyan munkatársuk a pécsi kapitányságon, akit esetleg Bándy vizsgálatai alapján mentettek fel a munkavégzés alól, és ha igen, vizsgálják-e esetleges érintettségét.

Egyik kérdésünkre sem kaptunk hivatalos választ. "Az eddig kiadott rendőrségi közleményeken kívül  egyelőre más információt nem kívánunk közölni" – írta a rendőrfőkapitányság sajtóirodája. A Bama.hu azonban úgy értesült: a rendőrség vizsgálta a házon belüli szálat, de nem talált összefüggést a lány munkája és a gyilkosság között. Bándy tudomásuk szerint csak rendőrökkel foglalkozott.

Pécsi ügyek

A pécsi rendőrkapitányság közbiztonsági helyzetről szóló 2011-es beszámolóját (pdf) idén áprilisban fogadta el a város közgyűlése. Ebből az derül ki, hogy tavaly egy büntetőeljárás indult a városban erőszakos közösülés miatt, és négy szemérem elleni erőszak miatt. A beszámoló szerint az erőszakos közösülés ügyében végül az derült ki, hogy a hatóságot valótlan állítással félrevezette az egyik feljelentő. A szemérem elleni erőszak miatt indult ügyek részleteiről nincs szó a beszámolóban, annyi viszont benne van, hogy ebben a bűncselekményi kategóriában ötven százalékos volt a nyomozás eredményessége. Ez jelentheti azt, hogy 2011 végén még volt szabadlábon ilyen elkövető a városban.