Összefügghet Portik és Vizoviczki ügye

2012.07.16. 07:02

A rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának másfél hónapja korrupció gyanújával letartóztatott két vezetőjétől az ügyben meggyanúsított Vizoviczki Lászlón keresztül "kőkemény bűnügyi információk juthattak" Portik Tamáshoz – állítja hétfői számában a Népszabadság pontosan meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A lap szerint állítólag azért nem mert a rendőrség korábban "hozzányúlni Portikhoz, (...), mert szinte minden vele kapcsolatos bűnügyi információ eljutott hozzá".

A Népszabadság több forrásból is úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban többen is terhelő vallomást tettek Portik Tamásra és társaira. Jóval több régi, megoldatlan üggyel hozták összefüggésbe a nevét, mint ahánnyal a Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsította - tették hozzá.

Az olajszőkítésben érintett Energol vezetője, Portik Tamás a nyomozás jelen állása szerint felbujtó volt két gyilkosságban. Vizoviczki László neve ugyanakkor szintén felmerült a 90-es évek százmilliárdos károkat okozó áfacsalás-sorozatában: az olajügyek főnyomozója, Sándor István ("Papa") parlamenti meghallgatásán az olajmaffia meggazdagodása témakörében emlegette Vizoviczki nevét, de konkrétumokat nem árult el.

Portik Tamást szombaton a szokásos 72 óra helyett az elfogásuktól számított 24 órán belül bíróság elé állították. Jelenleg az 1998-as négy halálos áldoaztot követelő Aranykéz utcai merénylettel, valamint Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolásával gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mindkét cselekményt felbujtóként követte el, ám Portik ügyvédje, Bánáti Kristóf szerint a gyanúsításkor közölt tényállásból nem derült ki, hogy mikor és kiket bízott meg védence a gyilkosságokkal.

A Népszabadság rendőrségi forrásokból úgy tudja, a hatóságok azért kezdeményezték Portik gyors letartóztatását, mert egyértelmű üzenetet akartak küldeni kapcsolatainak: ne próbálkozzanak tanúk befolyásolásával, elhallgattatásával, sem pedig a rendőrségi korrupciós ügyben letartóztatott Vizoviczki László „védtelenül maradt érdekeltségeinek” az erőszakos megszerzésével.

Portik Tamással szombat este közölték mivel gyanúsítják. Védője szerint abszurdnak és nevetségesnek minősítette a gyanúsítást és panaszt jelentett be ellene. Portik nem tett vallomást.