Ádernél szorgalmazzák Csatáry bíróság elé állítását

2012.07.18. 07:23
Nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ , kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" nevez.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be - közölte.

Az igazgató felidézte, hogy a múlt héten újabb adatokat adott át a magyar ügyészségnek Budapesten, de - mint írta - az ügyészségi szóvivő még hétfőn sem utalt arra, hogy "bármilyen elsőbbséget adnának az ügynek vagy siettetnék, figyelembe véve a különleges körülményeket".

"Az idő múlása semmi esetre sem kisebbíti a gyilkosok bűnösségét, nem szabad, hogy az öregkor védelmet nyújtson a holokauszt elkövetőinek" - írta Zuroff. Csatáry jelenleg egészséges, és bíróság elé tud állni, "de ki tudja, milyen hosszú ideig lesz ez így" - tette hozzá.

A Wiesenthal Központ igazgatója arra kérte Áder Jánost, "a nyilvánosság előtt vállaljon garanciát azért, hogy a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt a bűnözőt bíróság elé állítsák".

Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt, és az eljárás jelenleg is tart.