Orbán: Bűnözésből nem lehet megélni

2012.07.23. 13:00 Módosítva: 2012.07.23. 13:20

Bizottságot hoz létre a kabinet és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), hogy negyedévente értékeljék a romáknak szóló programok megvalósulását – közölte Orbán Viktor, miután a múlt héten kezdődött konzultációsorozata folytatásaként hétfő délelőtt az ORÖ vezetőivel tárgyalt.

A miniszterelnök szerint kiderült, Magyarországon a munkanélküliek is dolgozni akarnak, az elmúlt időszakban bebizonyosodott ugyanis, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a magyarok segélyből akarnak megélni, és ki akarják játszani a közmunkarendszer szabályait.

Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök
Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahhoz, hogy Magyarországon 5-5,5 millió dolgozó, adófizető állampolgár legyen, a romáknak is dolgozniuk kell – jelentette ki a kormányfő a megbeszélés után, hangsúlyozva, hogy bűnözésből nem lehet megélni, ahogyan segélyből sem, vagy csak sokkal rosszabbul, mint munkából.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök együttérzését fejezte ki Bándy Kata szüleinek a tragédia miatt, amelyről „megrendülve értesült”. Elmondta, hogy ez az eset is megerősítette a kormányt a büntető törvénykönyv szigorításában. Orbán szerint a büntetések súlyának igenis van visszatartó ereje. Kitért arra is, azt szeretné, hogy a bűncselekmény miatt „természetes módon felerősödött indulatok” minél hamarabb csendesedjenek el.

A tájékoztatón Farkas Flórián, az ORÖ elnöke is kijelentette: minden tisztességes állampolgár - legyen roma vagy nem roma - felháborítónak tartja a gyilkosságot. Az ORÖ osztozik az áldozat családjának fájdalmában - mondta, egyúttal azt kérte, hogy az eset miatt ne ítéljék el a magyarországi cigányság egészét.

Orbán Viktor július 16. és 31. között azokkal a politikai és társadalmi szervezetekkel konzultál, amelyekkel a Fidesz a 2010-es parlamenti választások előtt szövetségi szerződést írt alá. Múlt hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel, kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, pénteken a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével tárgyalt a kormányfő. A Magyar Nemzet szerint kedden a Fidelitas vezetőivel egyeztet egy dunai hajón.