Becsey után Selmeczi Gabriella is mehet?

2012.07.24. 13:03

Nem Orbán Viktorral került konfliktusba a most menesztett Becsey Zsolt, a miniszterelnök külgazdasági megbízottja. Az Audi- és az Opel-beruházásokat levezénylő tanácsadó posztja és szervezeti egysége azért szűnt meg, mert Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője nemrég külügyi és külgazdasági államtitkári posztot kapott a Miniszterelnökségen.

Szijjártó posztja így részben átfedi azt a területet, amely korábban Becseyhez tartozott. A párhuzamosság megszüntetése akár logikus lépés is lehet, de információink szerint ennél többről van szó: Becsey és Szijjártó személyesen nem jöttek ki jól egymással.

Becsey Zsolt
Becsey Zsolt
Fotó: MTI

Bár Becsey menesztése már hetekkel ezelőtt eldőlt, úgy tudjuk, a bejelentéssel megvárták Szijjártó első hivatalos államtitkári útját. Szijjártó július 17-én Washingtonban tárgyalt az Egyesült Államok külügyminisztériumának vezető munkatársaival és a nemzetközi zsidó szervezetek vezetőivel, valamint a legjelentősebb tudományos intézetek irányítóival. Becsey menesztésének nyilvános bejelentését így Szijjártó tárgyalásainak sikeres befejezése utánra időzítették.

Információink szerint ugyanakkor nem Becsey az egyetlen, aki távozik a Miniszterelnökségről. A napokban Nyitrai Zsoltnak mondtak búcsút, aki az utóbbi egy évben a kormányfő mellett egyéb feladatokat is ellátva a nemzeti konzultációkért felelős miniszerelnöki biztosi posztot töltötte be.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkári székbe került Lázár János, volt Fidesz-frakcióvezető megjelenése is alaposan átrajzolja az erőviszonyokat Orbán Viktor közvetlen környezetében. Várható, hogy megszüntetik az eddig a Miniszterelnökséghez tartozó más miniszterelnöki megbízotti, miniszterelnöki biztosi és kormánybiztos posztokat is.

Ebben a körben valószínű, hogy az ismertebb nevek közül távoznia kell vagy más feladatot kap többek között Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott, vagy a KIM közigazgatási államtitkári székéből a jó állam fejlesztési koncepcióért felelős kormánybiztossá kinevezett Gál András Levente is.