Egy aluljárót is elöntött a Mura

2012.07.24. 14:44
Áradás érte el a Mura magyarországi szakaszát az ausztriai vízgyűjtőterületen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt, közölte a nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság.

A Mura árhulláma vasárnap délutánra érte el a magyarországi szakaszt, kedd délelőtt Letenyénél 412, Murakeresztúrnál 416 centiméter volt a vízállás.

A folyón hétfő este másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, lezárták a zsilipeket, folyamatos a figyelőszolgálat. Muraszemenyénél ötszáz homokzsákkal védekeznek a kiöntés ellen.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapján az olvasható, hogy kedden 12 órakor 431 centiméter volt a vízállás Letenyénél, 13 órakor csökkenő vízhozam mellett 424 centimétert mutatott a vízmérce.

Muraszemenyénél az M70-es autóút folyó felőli árterületét teljesen elárasztotta a Mura, nem lehet látni a meder kanyarulatait, de az út másik, falu felőli oldalán is hosszan áll a víz. Az M70-es alatt átvezető muraszemenyei aluljárót szintén ellepte az áradás, azon nem lehet átkelni.

Lezárták a zsilipeket, a gátőrök pedig folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, de műszaki szakemberek is a szükséges létszámban a helyszínen vannak. Muraszemenye településének a saját, önkormányzati védtöltésén zajló árvízvédekezéséhez ötszáz homokzsákot és ötven fáklyát is adtak a vízügyi szakemberek.

A Mura vízállása a szlovéniai Radgonánál és a horvátországi Muraszerdahelynél (Mursko Središće) már jelentősen csökkent, megkezdődött az apadás.

Az árvíz miatt a Mura teljes szakaszán tilos a vízi túrázás.