Lasztovicza Jenő: Rendszerhiba lehetett

2012.07.25. 13:20

Fia diplomájával kapcsolatban Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a Naplónak azt mondta, hogy az eset „rendszerhiba lehetett”.

A Napló szerdai számában megjelent interjúban a képviselő megerősítette korábbi nyilatkozatát hazugságnak, rágalomnak nevezte a hvg.hu-n megjelenteket. A hetilap internetes oldalának hétfői közlése szerint befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), és az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

A Naplónak a politikus azt mondta, hogy fia lelkiismerete nyugodt, tisztességesen megdolgozott a diplomájáért. „Rendszerhiba lehet, úgy gondolom, hiszen az egyetem szabályzata szerint, ha valamelyik hallgatóval gond van az államvizsga előtt, azt jelezni kell az ügyintézőnek. Ezt nem tette meg senki, engedték a diplomamunka elkészítését. Az ötös lett, megvédte a fiam, időpontot kapott az államvizsgára. Másfél hétig készült rá, de a vizsga előtt pár nappal kapott egy e-mailt, hogy nem vizsgázhat. Úgy gondolom, sem a szülők, sem a gyerekek nem hibáztak, hiszen senki nem jelezte feléjük a hiányosságot” – nyilatkozta a Veszprém megyei napilapnak Lasztovicza Jenő.

A hvg.hu szerint július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvette a testnevelő-edző szakos diplomáját Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint „a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet”.

Lasztovicza Jenő hétfőn cáfolta az írásban foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. A fideszes képviselő szerint „etikátlan, gusztustalan, hogy politikai célokra akarják felhasználni a fiát”.

Hétfőn azonnali belső vizsgálatot rendelt el Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a Lasztovicza Jenő fiának diplomáját érintő cikkel összefüggésben.

Az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára. A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.