Judit
-2 °C
8 °C

Még idén véget érhet a nyomozás a 2006-os rendőri túlkapások ügyében

2012.07.26. 07:46

Újra több hónappal meghosszabbította a nyomozás határidejét a Legfőbb Ügyészség kiemelt és katonai ügyek főosztálya a 2006-os rendőri túlkapások ügyében – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője. Balogh szerint azonban várhatóan az idén befejeződnek a 2010 novemberében indult nyomozások – írta meg a Magyar Hírlap.

A lap beszámolt arról, hogy az eljárás több szálon fut: elöljárói intézkedés, valamint gondoskodás elmulasztásának bűntette és egyéb bűncselekmények miatt. A gyanúsítottak között közrendőrök mellett több egykori és aktív rendőri vezető is található: Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter volt budapesti főkapitány mellett Majoros Zoltán nyugalmazott ezredes illetve Mittó Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alezredese is.

A Magyar Hírlap információi szerint tavasszal még hét olyan rendőr volt, aki annak ellenére tagja maradt az állománynak, hogy a bíróság a 2006-os rendőri túlkapások miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Legtöbbjüket bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette miatt ítélték el, azonban volt olyan is, akit súlyos testi sértés vagy bűnpártolás miatt is. Közülük néhányan a készenléti egységnél teljesítettek szolgálatot.

Rajtuk kívül több ember ellen most is zajlik bírósági eljárás, őket súlyos testi sértéssel, közokirat-hamisítással és hamis tanúzással vádolják. A rendőrség a büntetőeljárásokkal párhuzamosan 47 fegyelmi eljárást indított korábban, de végül csak pár esetben marasztalta el az érintetteket.

Az Index korábban cikksorozatban foglalkozott azokkal a 2006. őszi tüntetések és zavargások alatt történt rendőri túlkapásokkal, amelyek miatt bírósági eljárás is indult.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.