A Dokk biztonsági őrei ölhették meg a fiút

2012.07.27. 11:05
A rendőrség megalapozott gyanúja szerint B. Ádám és Z. Alfréd biztonsági őrök ölhették meg azt a 21 éves fiút, aki 2011. decemberében a Dokk nevű szórakozóhelyen bulizott a Hajógyári-szigeten. A helyről kivezették, bántalmazták, majd a Dunába dobták a részeg férfit. A rendőrség csütörtökön fogta el őket.

Megalapozott gyanú szerint a Dokk nevű szórakozóhely biztonsági őrei verték meg, majd dobták a Dunába azt a fiút, akit 2011. december 3-án találtak meg a Hajógyári-szigeten a Dunában a parttól másfél-két méterre – mondta el Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese egy pénteki sajtótájékoztatón.

Nem vették elő V. Lászlót

Az emberölésre a június elején kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a Magyar Nemzetnek számolt be a nyomozásról. Már a 2011. decemberi sajtóhírek szerint is az eltűnése előtt szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival a férfi.

Arra a kérdésre, hogy V. Lászlót kihallgatták-e az ügyben, Fülöp Valter nemmel felelt.

Mivel a rendőrség a halál okaként fulladást állapított meg, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálták a történteket, de több gyanús körülmény miatt az ügyet felterjesztették a Fővárosi Főügyészséghez.

Ezután büntetőeljárás indult, a nyomozásba fizikusszakértőt vontak be, aki megállapította, hogy a 21 éves – egyébként ittas – férfi nem ugrott a folyóba, hanem bedobták. Az elkövetők pechére azonban tavaly december 3-án hajnalban a Duna vízállása alacsony volt, és rendkívül hideg volt, így a holttestet nem vitte el a víz.

Az elmúlt hat hétben az életvédelmi osztály tizenkét nyomozója felfedte az elkövetők kilétét, akiket csütörtökön fogtak el. A gyilkossággal a 24 éves B. Ádám és a 32 éves Z. Alfréd budapesti lakosokat gyanúsítják. Mindketten tagadnak.

A rendőrség az eljárásba kilenc szakértőt vont be és 92 tanút hallgatott meg a nyomozás során, de tárgyi bizonyítékok is vannak a gyanúsítottak ellen. Az elkövetők valószínűleg azért dobták a Dunába a fiút, mert féltek attól, hogy bajuk lehet abból, hogy megverték – mondta Fülöp Valter. Azt is elmondta, hogy a gyanúsítottak biztosan nem kaphattak utasítást arra, hogy a vízbe dobják a fiút. „Ezzel az elfogással még csak az első dominó dőlt, még lehetnek szabadlábon lévő cinkostársaik” – tette hozzá.