Halál Velencén

2012.07.27. 12:14 Módosítva: 2012.07.27. 21:48
Idén a második nyári szezon marad ki Velencén, miután tavaly leállt a tengeri homokos, panorámateraszos beach, a Velencei-tó kapuja építése. A parton körbekerített építési terület áll félbehagyott betonszerkezetekkel, rozsdás betonvasakkal. A büfék bezártak, a turisták inkább Gárdonyba és Agárdra mennek. A városnak nincs más választása mint előre menni, különben vissza kell fizetni az uniós pénzt. Ha találnak új kivitelezőt, a polgármester szerint tíz hónap alatt be lehetne fejezni az építkezést.

Velencén vidáman napoznak és beszélgetnek az emberek a parton, gyönyörűen süt a nap, a vízben egymás hegyén hátán állnak az emberek. A távolban egy hotel szögletes, fehér homlokzata nyúlik el. Olyan az egész, mint a bolgár aranyparton 1978-ban.

A boldog időket idéző képet a velencei polgármesteri hivatal folyosóján függesztették ki, a valóság ezzel szemben az, ami a polgármesteri hivatal épületéve szemben látható most a Velencei-tó partján: csak sitthalmok, rozsdás vasak, szemét, vízben ázó, félbehagyott betonszerkezetek vannak.

Itt kezdték el építeni 2010-ben a korábbi szabadstrand helyén a Velencei-tó kapuját. 2,2 milliárdból gyermekbarát strandot, tengeri homokot, üzletsort, kávézókat, szupermarketet, panorámateraszt, dísztermet, fedett promenádot álmodtak, de a dologból nem lett semmi. A kivitelező, a zalaegerszegi K+K Bau ellen tavaly felszámolási eljárás indult, leállt az építkezés. A cég 382 millió forint előleggel nem tudott elszámolni, ezért az önkormányzat feljelentést tett, a nyomozást nemrég hosszabbították meg.

Ha ön nyugalomra vágyik, most menjen Velencére. Garantáltan alig találkozik emberrel a parton. Ha az építési területnek háttal áll, és szigorúan csak a tavat nézi meg a víz fölött szálldogáló madarakat, úgy érezheti, egy érintetlen természetvédelmi területen nyaral. Ez a nyugalom persze idén csak annak a két biztonsági őrnek adatik meg, akik a körbekerített 20 hektáros területet őrzik. A gazzal felvert egykori strand közepén daru áll, mögötte a félbehagyott betonszerkezetek, az építőanyagok, betoncsövek és szemét. A legutóbbi vihar után az állványok és a zsaluk egy része leomlott. A fedett sétány és az üzletsor szerkezete részben elkészült, de belül vízben áll az egész. Strandolás helyett a helyszínt most inkább a Stalker vagy egy zombifilm forgatásához lehetne használni.

Összegek

A Velencei-tó kapuja beruházás összköltsége 2,2 milliárd forint. Ebből 1,5 milliárd forint uniós támogatás, 700 millió önkormányzati forrás. Annak idején csak a harmadik közbeszerzési kiírás volt sikeres, és közben egy olyan kormánydöntés született, amely szerint előleget kell fizetni a kivitelezőnek. A K+K Bau Zrt. így mintegy 550 millió forint előleget kapott a Magyar Államkincstártól (ebből 360 millió uniós és állami forrás, 190 millió pedig önkormányzati pénz volt). Miután a kivitelező felszámolás alá került és a munkát nem folytatta, összesen 382 millió forint előleg maradt nála, amelyet a vállalkozó nem a projektre költött és nem számolt el vele (ebből 250 millió az állami és uniós rész, 132 millió az önkormányzati rész).


A parti rész teljesen kopár, mert a strand fáit már az építkezés elején kivágták. Viszonylag jó állapotban maradtak meg az egykori szabadstrand büféi, de ezeket mind be kellett zárni, mert az építési területre esnek. A tulajdonosok abban bíztak, hogy csak egy szezont kell kihagyni, 2011-re elkészül az új part és jóval több vendég jön, mint korábban. Hát nem készült el.

Idén már a második idegenforgalmi szezont teszi tönkre a félbehagyott beruházás. Szerdán csak néhány bicikliző családdal lehetett találkozni, akik nyaralóknak néztek ki. A siralmas látványt nyújtó strand mellett van egy szabadstrand, ami a kánikulai hétvégéken meg is szokott telni. Odébb a parton az üzletsoron csak egy vegyesbolt működik, a többi üzlet üres, kirakták rájuk az eladó vagy kiadó táblát. A vegyesbolt eladója azt mondja, áprilisban nyitottak, de kevés vásárló van. A kihalt partszakaszra alig jönnek turisták, és strandolni inkább mindenki Gárdonyba vagy Agárdra megy. A lezárt strandhoz közeli kávézó alkalmazottja naphosszat az építési terület közepén álló darut nézi, de ő még kitart és bízik benne, hogy a strand egyszer mégiscsak elkészül és akkor minden jobbra fordul.

Pedig az ötlet nem volt rossz. Velence Budapesttől is alig 40 percnyire van autóval. A tó észak-keleti csücske felől nézve a part látványa Tihannyal vagy Badacsonnyal vetekedik a távolban emelkedő Meleg-heggyel és a Velencei-hegység lankáival. Ez a rész azonban most úgy néz ki, mint Horvátország 1995-ben a háború után. A valószínűleg a hetvenes években épült egykori szocreál hotel és étterem üres, mellette gaz ver fel mindent. Az épület oldalában viszont egy friss Police felirat van, rendőrőrs működik itt. Mellette áll az Ifi szálló, ahol látni embereket. Itt szállásolták el például azt 20-25 rendőrt, akik idén a Velence-tó biztonságára ügyelnek.

A látványterven
A látványterven

Élet egyedül a parton távolabb fekvő termál hotelben van. A parkoló itt tele van autóval. Ez már messzebb esik az építési területtől és a hotelnek van saját strandja is. A logisztika itt tökéletes: közvetlenül a hotellal szemben van egy vasúti megálló, amelyhez aluljárót is építettek. Kicsit odébb még találni egy békés és eldugott strandot. Az úttól balra eső rész már a gárdonyi strand, a balra eső rész még Velence közigazgatási területe. Itt van a fizetős Venezia strand, ahol most éppen nem kell fizetni. Bárki bemehet, mert a pénztár be van zárva. Amúgy nem egészen érthető, mi értelme ennek a strandnak, ha közvetlen mellette van még egy szabadstrand is, ahol szintén van büfé és tiszta vécé. Meleg van, de esőre áll, így csak néhány ember heverészik a parton, a nádasnál néhányan horgásznak. Ezt a strandot kevesen ismerik, és ha valaki vonattal jön Velencére, errefelé nincs felüljáró, így jó nagyot kell kerülni, míg eljut ide.

Akikkel beszéltünk Velencén, mindenki elkeserítőnek látja a helyzetet, de mintha az is érződne, hogy abban bízik: ha sikerülne befejezni a félbehagyott Velencei-tó kapuját, az jót tenne a településnek és újra jönnének a turisták. Az önkormányzat is arra jutott, hogy ebben a helyzetben nincs más, mint előre. Kiszámolták ugyanis (.pdf), hogy a romok visszabontása és az eredeti szabadstrand helyreállítása kb 1,5 milliárdba kerülne, ha csak a tervezett épületek egy részét építenék meg, akkor meg kb 900 millióba – de mindkét esetben elesnének az uniós támogatástól, és a Velencei-tó kapuja üzemeltetéséből befolyó bevételektől. A projekt teljes befejezéséhez az önkormányzatnak így most 500 millió forintot kell előteremtenie, a többit a magyar államkincstár finanszírozná. A múlt héten ki is írták az új közbeszerzési eljárást a 27 százalékban elkészült beruházás befejezésére.

Ha sikerül kivitelezőt találni, tíz hónapon belül, be lehet fejezni az építkezést, mondja a polgármester. Oláhné Surányi Ágnes nagyközségi tanácselnök is volt Velencén, a rendszerváltáskor nem választották meg polgármesternek, de most már az ötödik ciklusát tölti függetlenként. "A K+K Bauval nem volt semmi baj, végezte a dolgát, de őt is elérte a hazai építőpari cégek végzete és felszámolás alá került" - mondja. A cégnek az előleget nem is az önkormányzat, hanem a Magyar Államkincstár folyósította az építkezéshez, de 382  millió forint bennragadt: a csődbe ment cég az összeget nem tudja visszafizetni és ezt most az Államkincstár sem kívánja pótolni. Ezt a pénzt is tehát az önkormányzatnak kell előteremtenie, ha folytatni akarja az építkezést.

Velence már 1996 óta vállalatszerűen működik, mondja a polgármester. A gazdálkodásában nem volt hiány, nincs lejárt tartozás, költségvetése pedig stabil. Most két vízparti telket értékeltettek fel, ezt szeretnék eladni. Mivel ez lassú folyamat, kötvényt bocsátanának ki vagy hitelt vennének fel 500 millió forint értékben a projekt befejezésére. Oláhné Surányi Ágnes szerint az önkormányzat hitelminősítése jó, eddig nem is kényszerültek arra, hogy az önkormányzati vagyonból eladjanak, így tudnak majd forrást szerezni.

"A terület szabadstrand volt és szabadstrand is lesz" – szögezi le a polgármester. Nagy kérdés persze, hogy így miből hozzák be majd a rá fordított pénzt. Oláhné Surányi Ágnes szerint a beruházást eleve önfenntartó projektnek tervezték, ami a belföldi turizmusra épül. Számításaik szerint a kész strandon csúcsidőben 5000-6000 ember fordulhat meg. Velence új központja azonban télen is működhet majd, erre alapozzák, hogy egy évben mintegy 400 ezer látogatóval számolnak. "A boltokba télen is bemennek az emberek, a kávézókba ilyenkor is be lehet ülni és közben nézni a tavat. A városnak a bérleti díjakból és az iparűzési adóból jelentős bevétele származik majd, és az épület emeletén lévő, körpanorámás házasságkötő terem más rendezvényekre is bérbeadható lesz" - néz optimistán a jövőbe a polgármester.