Megújult a Rábaköz–Hanság biciklis hálózata

2012.07.27. 14:15

Befejeződtek a turisztikai fejlesztések a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a Rábaközés Hanság területein. A pályázaton nyert projekt célja volt, hogy a turisták számára a világörökség részét képező Fertő–Hanság Nemzeti Park, a sopron–fertődi, valamint a kapuvári térség komplexebb turisztikai tevékenységeket kínáljon.

Ennek részeként a fejlesztették a kerékpáros közlekedési hálózatot (kerékpárút építés-felújítás, pihenőhelyek, kerékpártárolók), így például felújították a Kapuvár belterületén található kerékpárutat, illetve a térségben tizenegy pihenőhelyeket alakítottak ki, amelyekben lerögzített padokat, asztalokat és szeméttárolókat helyeztek el. A pihenőhelyek mellé információs táblákat tettek. A pihenőhelyek Veszkény, Szárföld, Vásárosfalu, Kapuvár, Himod, Osli, Babót, Mihályi, Hövej, Cirák és Beled községekben találhatók.

A turistákat ezentúl GPS alapú turisztikai rendszer segítheti.

Ezen kívül új, interaktív elemekkel újították meg a 30 éve változatlan formában működő Öntésmajori „Hanság élővilága” kiállítást.

A projekt több pontszerű fejlesztést tartalmazott, melyek célja további turisztikai elemek kialakítása és fejlesztése volt a térségben.

A Váti-tó környékét például U alakban parkosították 3 méter szélességben, körben, összesen 226 folyóméteren. Az elöregedett fákat és bokrokat kivágták, a talajt pedig humuszos földdel földdel javították. Lombhullató cserjéket és fákat, illetve örökzöld növényzetet telepítettek. A tó körül hulladékgyűjtőket és padokat helyeztek el, továbbá több helyen famulcs leterítésével védekeztek a felgazosodás ellen.

Ezen kívül az Osliban található kálváriát, a ciráki kápolnát és a veszkényi piétát is felújították, valamint az önkormányzat csónakkikötőt alakított ki Rábakecölön.

A fejlesztéseket hivatalosan szombaton adják át Öntésmajoron és Oslin.