Hivatalosan is rasszista a Jobbik

2012.08.01. 14:35
A szó legszorosabb értelmében vett rasszista törvényjavaslatot nyújt be a Jobbik. A szélsőjobboldali párt azt szeretné, ha a bűnügyi nyilvántartásokban ezentúl azt is számon tartanák, milyen rasszba tartozik a gyanúsított.

A hazánkban bűnt elkövető ausztrál bennszülöttek sem menekülhetnek az eddigi lazasággal a törvény elől, ha a Ház elfogadja a Jobbik be még nem nyújtott, de máris bejelentett javaslatát. Abban ugyanis az fog szerepelni, hogy a bűnözőket és gyanúsítottakat a következő hét etnikai csoport valamelyikébe kellene besorolni: európai, indiai, mediterrán, ázsiai, afrikai, ausztrál bennszülött és indián. A Jobbik ezzel állítása szerint az amerikai szabályozást követné.

A javaslat leplezetlen rasszizmusán kívül figyelemre méltó, hogy a Jobbiknak még az európaiak közül sem mindenki elég fehér. A barna hajú, kreolabb bőrű dél-európaiak a "mediterrán" kategóriába kerülnének az arabokkal és a fehér gyökerű dél-amerikaiakkal együtt.

A javaslatot Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője jegyzi. A párt célja egy "objektív" bűnügyi nyilvántartás létrehozása, mert szakítani kívánnak azzal a mostani gyakorlattal, miszerint "a hatóságok és a média manipulatív módon adnak tájékoztatást az érintettek etnikai jellegéről".

Az ügyben tartott sajtótájékoztatón az összes érintett rassz közül kizárólag a cigányokat emlegető Mirkóczki fájlalta, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosságról beszámoló rendőrség és sajtó hangsúlyozta az áldozatok cigány származását, miközben szerinte a romák által elkövetett bűncselekmények kilencven százalékában nem derül ki a tettesek etnikai hovatartozása.