Novák Előd EU-s zászlót égetett, bár Brüsszelből fizették

2012.08.01. 11:46 Módosítva: 2012.08.01. 11:48
A Jobbik alelnöke és további két, a kuruc.info szélsőjobboldali portál szerkesztésével összefüggésbe hozott férfi kapott fizetést 2010-ben hónapokon keresztül Szegedi Csanád EP-képviselő személyzetének tagjaként, írta meg a hvg.hu. A Szegedi Csanád körüli botrány a lap szerint közvetlenül azután tört ki, hogy az egyik férfi munkaszerződését megszüntették Brüsszelben.

Hónapokon át kapott fizetést Brüsszelből a januárban uniós zászlót égető Novák Előd, és hozzá hasonlóan azok is, akiknek a nevét korábban hírbe hozták a kuruc.info nevű szélsőséges portállal – írta meg a hvg.hu.

A lap szerint Novák Előd 2010-ben öt hónapon át kapott pénzt. A dokumentumból, amit Szegedi Csanád brüsszeli környezetéből szerzett meg a hvg.hu, kiderül, hogy Novák összesen 3500 eurót, akkori árfolyamon egymillió forintot kapott Brüsszelből. Novák Előd a hvg.hu-nak elismerte, hogy kapott Brüsszelből fizetést. Mint mondta, abban az időszakban Szegedi Csanád munkáját segítette asszisztensként háttéranyagok elkészítésével és sajtófeladatok ellátásával. „Klasszikus munkabérnek tekintettem ezt a pénzt, de már három éve nem kapom” – mondta.

A dokumentum tételesen bemutatja, hogy mire költötték a Szegedi Csanád EP-képviselő személyzetére fordítható havi 21 ezer eurós költségkeretet. Eszerint K. Rolandnak, M. Balázsnak és Novák Elődnek is munkaszerződése volt az Európai Parlamenttel. A hvg.hu azt írja, hogy K. Roland csak a tavalyi évben több mint 12 ezer euróval lett gazdagabb az uniós munkának köszönhetően, de már 2010 júniusa és decembere között is közel 3 ezer eurót keresett, M. Balázs pedig 2010 óta 3700 eurót (több mint egymillió forint) kapott ugyanígy. 2008-ban a Tomcatként ismert Polgár Tamás őket hozta összefüggésbe a kuruc.info szélsőjobboldali portál szerkesztésével.

K. Roland munkaszerződését a hvg.hu információi szerint közvetlenül azelőtt szüntették meg Brüsszelben, hogy a kuruc.info beszámolt Szegedi Csanád zsidó származásáról, aminek a vége az lett, hogy Szegedi kilépett a Jobbikból.