Majdnem minden képviselőre jut majd egy őr a parlamentben

2012.08.02. 07:40
Alig marad majd el a januártól felálló házőrség létszáma az országgyűlési képviselőkétől. Az új fegyveres testület, az Országgyűlési Őrség tervezett létszáma ugyanis 349 fő – tudta meg a Blikk.

A parlament védelmét eddig 266 rendőr látta el, de a tavasszal elfogadott országgyűlési törvény erre a célra egy új testületet hozott létre.

A Kövér László házelnök kezdeményezésére felálló házőrség tagjai a parlamentet és magát Kövért is védik majd. Feladatkörük arra is kiterjed, hogy szükség esetén az ülésteremben tegyenek rendet  a renitens képviselők között, ha a levezető elnök szükségét látja. A házőrök testi kényszert is alkalmazhatnak a honatyák ellen.

Az Index információi szerint Kövér éppen azért kérte a jelenlegi rendszer megváltoztatását, mert szerinte a parlamentben szolgálatot teljesítő rendőröknek nincsenek megfelelő jogosítványai a házban, és a szolgálati rend betartásával ő elvileg csak a belügyminiszteren keresztül adhat utasítást az egységek tagjainak.

A Blikk információi szerint januártól 339-en kerülnek az őrségnél hivatásos jogviszonyba, tízen pedig köztisztviselőként szolgálnak majd.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrség személyi juttatásaira és annak járulékaira ugyanis több mint 2,1 milliárd forintot fordítanak. Ezen felül 200 millió forintos keret áll rendelkezésre jövőre a házőrség dologi kiadásaira, amiből a legnagyobb tétel vélhetően az új, minden más fegyveres szervtől különböző egyenruha beszerzése lesz.