Országos hőségriadó

2012.08.05. 09:00

Másodfokú hőségriadót rendelt el az egész országban az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásokra is számítani kell.

Az OMSZ mellett az országos tisztifőorvos is riasztást adott ki, az ÁNTSZ hőségriadója péntek hajnaltól kedd éjfélig tart.

Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap 32-37 fok várható, éjjel is csak 25-31 fokra hűl a levegő. A napi átlaghőmérséklet az egész országban meghaladja a 25 fokot, délen és délnyugaton a 28 fokot is. Zivatarokra lehet számítani az ország északi, északkeleti részén, estétől a délnyugati országrészben is. A zivatarokat jégeső és viharos, 60-85 kilométeres, helyenként 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérhetik.

Felhőszakadások is várhatók, ezek jellemzően 25, az északi hegyvidéken viszont akár 50 milliméter csapadékot is hozhatnak. Somogy megyére a várható heves zivatarok miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád, Pest megyére, valamint a főváros területére a zivatarok mellett a felhőszakadás miatt is.

A Balaton nyugati medencéjénél és a Tiszta-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.