Szegedi Csanád ellátogatott a rabbihoz

2012.08.06. 01:16

A volt jobbikos Szegedi Csanád felkereste Köves Slomó rabbit - erősítette meg a Népszabadság információit a képviselő. A Károly körúton, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) központjában péntek délelőtt találkoztak. A Köves Slomóval folytatott megbeszélésen Szegedi Csanád bocsánatot kért a zsidósággal kapcsolatos korábbi megnyilvánulásaiért.

Anyai nagymamája Auschwitzból, nagypapája (aki már nem él) munkaszolgálatból tért vissza. Családtagjaik nagy részét elpusztították a vészkorszakban. A nagyszülők saját lányuk, Szegedi Csanád édesanyja elől is eltitkolták származásukat: szerették volna megkímélni a traumatikus emlékektől - írja a lap.

A Köves Slomóval való találkozót Szegedi Csanád kezdeményezte.

Szegedi Csanád továbbá elmondta: elutazik Auschwitzba, hogy lerója kegyeletét.

„Megdöbbentem” ­– idézi fel Köves Slomó, mit érzett, amikor Szegedi Csanád találkozót kért tőle. Rabbiként alapvető feladatának tartja, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

„Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket. És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez” – mondta Köves Slomó a Népszabadságnak.