Támad a dióburokfúró légy!

2012.08.06. 15:16
Elpusztíthatatlan métely érte el hazánkat. Az Egyesült Államokból származó, Európában először Svájcban megjelent dióburok-fúrólégy immár Magyarország diófáit is fenyegeti. Terjedése visszaszorításához az egész lakosság segítségére is szükség van.

Idén nyáron Magyarországon is igazolták az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson), jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). "A karanténlistán szereplő károsító terjedésének megakadályozása közös feladatunk" - emlékeztet a közlemény.

A Rhagoletis completa Cresson az Egyesült Államok és Mexikó területéről származik. A felületes szemlélőt gyümölcslégy helyett inkább apró darázsra emlékeztető rovar igen ügyes, ugyanis Európában először Svájcban bukkant fel, pedig Svájc egyrészt a kontinens közepén van, másrészt magas hegyek és európai nagyhatalmak zárják el mindenféle tengertől.

A Nébih közleménye sajnos nem tér ki a rejtélyre, ahogy a weben elérhető szakirodalom sem. Akárhogy is, a Rhagoletis completa kellemes otthonra lelt Európában, ahol is igen sok a diófa. Ahogy magyar neve is mutatja, a dióburok-fúrólégy intim kapcsolatot ápol a diófával, lárváit a még éretlen dióban kelteti.

A dióburok-fúrólégy lárvájával fertőzött növényt könnyű felismerni. A termés héja feketésen rohad és nyűvek mászkálnak rajta. A szakirodalom szerint a fertőzés "jelentős minőségi romlást okozhat", magyarán ehetetlen lesz a termés.

Fotó: Natasha Wright / Florida Department of Agriculture and Consumer Services / bugwood.org

A légy, ahhor képest, hogy milyen ügyesen kerül meg teljes országokat, meglepően könnyen esik csapdába. A csapdát érdemes a diófa koronájába, a termés magasságába rakni, érthető okokból. A csapda színe legyen sárga, és fontos, hogy érje a napfény. A csapdázás hatékonyságának köszönhetően ismerjük a dióburok-fúrólégy szokásos rajzásmenetét, amely július második felében indul és augusztus végén, szeptember elején csúcsosodik. A legyek egészen szeptember végéig rajzanak, aztán megdöglenek.

A Nébih közleménye szerint a dioburok-fúrólégy természetes ellenségei egyelőre nem ismertek, így kémiai irtása is engedélyezett. "Felszámolására nincs lehetőség, feladatunk a terjedés visszaszorítása" - írja a Nébih. Ehhez azonban a lakosság aktív közreműködése is szükséges, ezért kérik, hogy aki dióburok-fúrólegyet lát (ld. képünkön), az azonnal szóljon az illetékes megyei növényvédelmi hatóságnak!